open-navfaktor-logo
search
Hronologija napada
Beč na udaru terorizma: Šakal je 1975. držao 60 talaca, sinagoga kao meta 1981. godine
Pucnjevi u samom centru Beča čuli su se večeras oko 20 sati, svega nekoliko sati prije negoli će u Austriji na snagu stupiti lockdown.
02.11.2020. u 23:30
get url
text

Pucnjava u kojoj je, prema informacijama iz bečke policije, učestvovalo više osoba ranjeno je 15 osoba, od čega se sedam nalazi u teškom stanju.

Napad, koji je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer okarakterisao kao teroristički, desio se na Schwedenplatz u prvom bečkom bicirku, strogom centru austrijske prijestolnice i to u ulici Seitenstetten, koja je inače jedno od središta judaizma u austrijskoj prijestolnici.

Inače, upravo na ovom mjestu se prije skoro 40 godina, 29. augusta 1981. godine, desio se teroristički napad u kojem su poginule dvije osobe koji su izveli pripadnici palestinske ekstreističke grupe Fatah.

Četiri godine kasnije desio i teroristički napad na bečkom aerodromu Schwechat u kojem su poginule četiri osobe dok ih je 39 ranjeno.

Možda i najpoznatiji teroristički akt u Beču desio se 1975. godine kada je na udaru našlo sjedište OPEC-a koji je izveo Ilich Ramirez Sanchez, poznat pod nadimkom Carlos ili Šakal ili Carlos Šakal. Tom prilikom stradalo je troje ljudi dok ih je još 60 danima držao kao taoce jer ih je poveo u avion kojim je letio od jednog aerodroma do drugog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.