open-navfaktor-logo
search
Savez penzionera FBiH
Bekan: Tražimo sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH radi povećanja penzija, u suprotnom...
Zbog teške materijalne situacije penzionerske populacije u Federaciji BiH, izostanka redovnog aprilskog usklađivanja penzija, predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH traže sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH, kako bi se razgovaralo o povećanju penzija, rekao je za Faktor Suljo Bekan, član Upravnog odbora Saveza.
11.06.2021. u 21:21
get url
text
Penzioneri
get url
text

Dodaje kako je to jedan od zaključaka koji je donesen na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Saveza, u suprotnom, ne isključuju izlazak na ulice.

Vanredno povećanje, retroaktivno od 1. januara 

- Na osnovu zaključaka Skupštine Saveza održane 6. i 7. aprila 2021. godine i Upravnog odbora Saveza od 11.maja i 10. juna, tražimo vanredno povećanje svih penzija, izuzev najviših, retroaktivno od 1. januara 2021. sa obračunom penzija za juli 2021. godine - stoji u zahtjevima Saveza i dodaje:

- Zbog izuzetno teškog materijalnog i zdravstvenog položaja penzionera prouzrokovanog pandemijom COVID-19 uz izuzetno visok rast cijena lijekova i prehrambenih artikala, tražimo isplatu jednokratne novčane pomoći svim penzionerima, izuzev onim sa najvišim penzijama, nevezano za vanredno povećanje penzija.

VEZANI TEKST - Mehić: Tražimo od Vlade FBiH jednokratnu novčanu pomoć za penzionere

Bekan kaže kako u Savezu nikada nisu bili jedinstveniji kada je riječ o povećanju penzija.

Hoće li biti mirni protesti i kasnije, vidjet ćemo 

- Dali smo rok Vladi Federacije BiH, premijeru Fadilu Novaliću da u narednih 15 dana sazove sastanak s predstavnicima penzionera u FBiH. Tražimo i hitnu izmjenu Federalne esencijalne liste A i B u kojoj bi bili uvršteni lijekovi neophodni za COVID-19 i druge postcovid lijekove, i da liste budu proslijeđene vladama kantona kako bi uspostavili ujednačene liste na nivou FBiH. Ukoliko se Vlada ne očituje po našim zahtjevima i ne organizuje traženi sastanak s našom delegacijom, Upravni odbor će organizirati konferenciju za novinare na kojoj ćemo prezentirati naše daljnje korake, a oni će sigurno biti mirni protesti. Hoće li biti mirni i kasnije, ili radikalniji, vidjet ćemo - poručio je Bekan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.