open-navfaktor-logo
search
Odluke
Berlinski spomenici gasit će svjetla radi uštede energije
Grad Berlin počeo je gasiti reflektore koji osvjetljavaju svoje historijske spomenike u sklopu napora za uštedu energije u uslovima nestašice ruskog plina.
28.07.2022. u 17:50
get url
text

Oko 200 zgrada i znamenitosti, uključujući berlinsku gradsku vijećnicu, Državnu operu i palaču Charlottenburg, noću neće biti osvjetljeni, rekli su dužnosnici njemačkog glavnog grada.

- S obzirom na rat u Ukrajini i prijetnje energetske politike od strane Rusije, važno je da budemo što je moguće oprezniji s našom energijom - izjavila je u srijedu glavna gradska dužnosnica za okoliš Bettina Jarasch, javlja AFP.

Jarasch iz Zelene stranke rekla je da to uključuje potrošače i industriju, ali i javne institucije, nazvavši ovaj potez "pravom stvari za vidljiv doprinos".

Šest spomenika od srijede navečer primjenjuje ovo pravilo, a na kraju će obuhvatiti 200 zgrada i znamenitosti i njihovih 1400 reflektora tokom sljedeće četiri sedmice, saopćio je Jaraschev ured.

Vlada lijevog centra pod vodstvom kancelara Olafa Scholza sedmicama je pozivala na napore za uštedu energije usred skoka cijena zbog ruske invazije na Ukrajinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.