Bez kompleksa

Bevanda: To u Banjoj Luci je bilo benigno, protiv nas se vodi antihrvatska histerija

Objavljeno: 11.01.2019. u 11:01

Iz kabineta Vjekoslava Bevande jutros je saopćeno kako on smatra da je "zabrinjavajuće kako se lako otrovne strelice usmjere ka hrvatskim predstavnicima u BiH, čak i kada su u pitanju benigni događaji"

FOTO: ARHIV

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) smatra da je "neprihvatljiva i kontraproduktivna kampanja koja se povela u pojedinim medijima povodom prisustva hrvatskih zvaničnika Akademiji obilježavanja Dana Republike Srpske u Banjoj Luci i da je time nastavljena antihrvatska histerija u BiH".

Iz kabineta Vjekoslava Bevande jutros je saopćeno kako on smatra da je "zabrinjavajuće kako se lako otrovne strelice usmjere ka hrvatskim predstavnicima u BiH, čak i kada su u pitanju benigni događaji".

- Huškački medijski izvještaji napisana su u poznatim političkim središtima, a posjeta hrvatskih dužnosnika Banjoj Luci samo je nastavila antihrvatsku histeriju i kampanju započetu još prije oktobarskih izbora. Nemam kompleks pojaviti se bilo gdje i suočiti se bilo s kim, niti ću se pravdati bilo kome što ne mrzim i što sam spreman da sarađujem za dobrobit svih - smatra ministar Bevanda.

Prema njegovoj ocjeni zastrašujuće je kako se predstavnici najbrojnijeg naroda u BiH ponašaju i s koliko mržnje se istupa u javnom prostoru.

- Mržnja koja izvire iz ostrašćenih istupa je ogledalo u kome se jasno vidi stanje umova, teška besperspektivnost, odsutnost poštovanja i nepostojanje kapaciteta za dogovor - smatra Bevanda.

Upozorio je da je krajnje vrijeme da se s poštovanjem pristupi svima koji su dio Bosne i Hercegovine bez obzira na njihovu brojnost i da se otvore vrata dogovorima.

- Moj rad i političko djelovanje temelje se na izgradnji povjerenja i čvrste saradnje s onima s kojima dijeliš prostor i određene zajedničke interese. Ovo nije država jednog naroda, jedne obitelji i nekolicine ljudi. Ovo je složena država s teškom prošlošću u kojoj moraju postojati povjerenje i korektan odnos - naglasio je ministar Bevanda.

Pozvao je sve političke aktere u BiH da prestanu stvarati atmosferu negacije i podjela te predložio da se s istim žarom s kojim osuđuju druge okrenu dogovorima kako bi institucije funkcionirale u punom kapacitetu nakon okončanih izbora, navodi Bevanda.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije