open-navfaktor-logo
search
Nakon izbora
Biden fokusiran na ekonomske planove, Trump nastavlja osporavanje
Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak će iznijeti planove za oživljavanje ekonomije razorene pandemijom koronavirusa dok priprema okupiti svoju novu administraciju, i dok je aktuelni predsjednik Donald Trump najavio da će nastaviti sa sudskim osporavanjem izbornih rezultata.
16.11.2020. u 11:03
get url
text

Dok je broj zaraženih koronavirusom buknuo širom zemlje, Biden će primiti izvještaj i održat će govor u svojoj matičnoj državi Dellaware o obnovi ekonomije koja je pogođena gubitkom miliona radnih mjesta, zatvaranjem brojnih firmi, i dok je u pandemiji umrlo više od 245.000 Amerikanaca.

Bidenovi savjetnici sastat će se u ovoj sedmici s predstavnicima farmaceutskih firmi koje razvijaju vakcine protiv COVID-19, saopćio je vodeći savjetnik novoizabranog predsjednika, u pripremama za logističke izazove vakcinacije velikog obima.

Trump je u nedjelju slao kontradiktorne poruke, navodno priznajući poraz u jutarnjem tweetu, da bi nakon toga uzmakao od priznanja, rekavši da "ne priznaje ništa" i ponavljajući svoje neutemeljene optužbe o izbornim prevarama.

On je kasnije obećao na Twitteru da će pokrenuti "velike postupke koji pokazuju neustavnost izbora u 2020. godini".

Pravni eksperti tvrde da Trumpova parnica ima slabe šanse da promijeni izborni ishod, a izborni zvaničnici iz obje stranke saopćili su da nema dokaza o velikim izbornim nepravilnostima, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.