U svom obraćanju u Cornwallu, oblasti na jugozapadu Velike Britanije koja će sutra biti domaćin ovogodišnjeg Samita G7, Biden je podijelio informacije o američkim globalnim naporima u nabavci vakcina protiv koronavirusa.

Biden je razgovarao sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom o vanjskopolitičkim pitanjima, ali i o provedbi Sjevernoirskog protokola, koji je dio sporazuma o Brexitu koji je stvorio probleme između Europske unije (EU) i Velike Britanije.

Britanski premijer Boris Johnson poklonio je američkom predsjedniku uokvirenu fotografiju britanskog murala na kojoj je prikazan Afroamerikanac abolicionista iz 19. vijeka Frederick Douglass, saopćila je danas kancelarija britanskog premijera.

Biden je uzvratio biciklom američke proizvodnje i kacigom za Johnsona, koji je zagriženi biciklista, i šalom i torbom za njegovu suprugu Carrie.

Douglass je pobjegao od ropstva u SAD, postao abolicionistički lider koji je obišao Britaniju i Irsku, odakle potiču Bidenovi preci.

Biden je citirao Douglassa u govoru 2020. godine u vrijeme kada su se SAD suočavale sa pitanjima o savremenom i historijskom rasnom nepravdom podstaknutom protestnim pokretom koji se, takođe, proširio i na Veliku Britaniju.

Prva dama SAD Jill Biden dobila je prvo izdanje "Drvo jabuke" - zbirke kratkih priča britanske autorke Daphne du Maurier, koja je živjela u Cornwallu, živopisnom kutku Engleske, domaćinu samita G7.