open-navfaktor-logo
search
Razgovarao sa Zelenskim
Biden odobrio dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, vrijednost 800 miliona dolara
Sjedinjene Države poslat će drugi paket pomoći u naoružanju za Ukrajinu vrijedan 800 miliona dolara, saopćio je predsjednik Joe Biden u srijedu nakon što je prvo podijelio vijesti s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.
14.04.2022. u 11:41
get url
text
Joe Biden

Biden je telefonski razgovarao sa Zelenskim nakon što je odobrio dodatnih 800 miliona dolara pomoći u naoružanju, municiji i drugoj vojnoj pomoći Ukrajini, saopćila je Bijela kuća.

- Ukrajinska vojska koristila je naoružanje s razornim posljedicama koje smo joj pružili. Dok se Rusija priprema da intenzivira svoj napad u regiji Donbasa, dodijela dodatnog naoružanja nastavit će pružati Ukrajini kapacitete da se odbrani - navodi Biden u saopćenju.

Posljednji paket vojne pomoći ukljućuje artiljerijske sisteme, artiljerijsku municiju i oklopna vozila. Biden je također odobrio transfer dodatnih helikoptera Ukrajini.

Smatra se da je to obećanje od vitalnog značaja nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio u uotrak da su mirovni pregovori s Ukrajinom ušli u ćorsokak, optužujući Kijev za kršenje prethodnih sporazuma.

- Bez dodatnog naoružanja ovaj rat će se pretvoriti u beskonačno krvoproliće koje će širiti bijedu, patnju i razaranja. Mariupolj, Buča, Kramatorsk, lista se nastavlja. Niko neće zaustaviti Rusiju izuzev Ukrajine s teškim naoružanjem - piše Zelenski na Twitteru u srijedu, prenosi UPI.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.