Kazao je kako su muslimani dali veliki doprinos Americi te poručio kako će nastaviti štititi prava svih muslimanskih zajednica u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je uputio pisanu poruku povodom ramazana, odabranog muslimanskog mjeseca.

- Moja supruga Jill i ja upućujemo iskrene čestitke i želje muslimanskim zajednicama u SAD-u i širom svijeta. Sretan ramazan - piše u poruci Bidena.

Ističući da je ova godina veoma teška zbog pandemije i da ljudi nisu u stanju okupiti se na zajedničkim iftarima kako bi obilježili ovaj mjesec, Biden je poručio kako muslimani s novim nadama ulaze u mjesec ramazan.

Naglašavajući da su muslimani u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dali veliki doprinos i obogatili zemlju od njenog osnivanja do današnjih dana, Biden je rekao da su "muslimani vodili našu borbu protiv COVID-19, igrajući vodeću ulogu u razvoju vakcine i kao zdravstveni radnici na prvoj linije borbe."

Podsjetio je takođoer kako su muslimani danas i dalje meta zlostavljanja, fanatizma i zločina iz mržnje.

- Ovakve predrasude i napadi su pogrešni. Oni nisu prihvatljivi i trebaju prestati. Niko u Americi ne bi smio živjeti svoju vjeru u strahu - naveo je Biden.

Istakao je i kako je ponosan što je prvog dana svog mandata okončao zabranu putovanja za neke muslimanske zemlje.

- Nastavit ću štititi ljudska prava, uključujući Ujgure u Kini, arakanske muslimane u Mijanmaru, kao i sve muslimanske zajednice širom svijeta -naveo je.

Biden je u poruci naveo da su pred muslimanima dani ispunjeni nadom, te je citirao odlomak iz Kur'ana, u kojem se kaže: "Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje!"