open-navfaktor-logo
search
Višak zaposlenih
Bogate otpremnine: Elektroprivredu RS-a napušta 550 radnika
Od sutra će u distributivnim preduzećima Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) raditi oko 550 ljudi manje nego do sada, a danas posljednji od njih potpisuju sporazume o dobrovoljnom odlasku uz otpremnine od 20.000 do 50.000 KM. 
30.06.2020. u 14:48
get url
text
Elektroprivreda RS
get url
text

Ovim će biti zaokružena priča o rješavanju viška radnika u elektrodistribucijama, a koji su godinama gomilani bez stvarne potrebe i najčešće u izbornim godinama.

Uglavnom odlaze administrativni radnici, dok se u većini slučajeva stručni kadar nije ni mogao prijaviti da dobrovoljno ode i dobije otpremninu, a oni koji su se prijavili, odbijeni su i u toku je postupak po njihovoj žalbi.

Prvi dio otpremnine u visini od šest plaća radnici bi trebalo da dobiju odmah, a drugi u roku od 60 dana.

Otpremnine će iznositi od 22.000 KM do 50.800 KM, s tim što mogu da bude uvećane pripadnicima boračkih kategorija ili civilnim invalidima rada.

Otpremnine bi ERS ukupno trebalo da koštaju 27 miliona KM, a ranije je istaknuto da je taj novac već osiguran.

Da će ERS otpuštati radnike portal Capital otkrio je u januaru 2019. godine nakon što je na jednom od kolegija direktora Mješovitog holdinga ERS Uprava priznala da postoji višak radnika.

Mjesecima su vođeni pregovori sa sindikatom o visini otpremnina, a nakon što je postignut dogovor, na javni poziv za stimulativne otpremnine prijavilo se 978 radnika.

Generalni direktor ERS Luka Petrović rekao je prije mjesec da će proces isplate otpremnina radnicima koji odlaze biti realizovan do kraja juna, nakon što je tokom pandemije koronavirusa sve bilo zaustavljeno.

- Riječ je o 550 ljudi, prosječna otpremnina će biti oko 40 hiljada maraka plus obaveze koje se moraju platiti državi i to će biti realizovano u sljedećih 30 dana - rekao je Petrović.

On je za ATV rekao da ERS i dalje ima višak zaposlenih i da se mora reorganizovati i dalje.

U sklopu reorganizacije ERS u distributivnim preduzećima procijenjen je višak od 15 posto zaposlenih, odnosno od oko 600 radnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.