open-navfaktor-logo
search
Aplikacija u Poljskoj
Borba protiv koronavirusa: Ko ne pošalje selfie, policija mu pokuca na vrata
Poljska je lansirala aplikaciju koja će pomoći policiji da osigura da ljudi u izolaciji, koji su došli iz inostranstva, ne krše zabranu izlaska iz kuće, a ve kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.
11.04.2020. u 15:25
get url
text

Svaki građanin koji se vratio iz inostranstva mora u kućnom karantinu provesti 14 dana i dužan je da odgovori na pozive policije ili da preuzme aplikaciju, objavilo je poljsko ministarstvo na svojoj internet stranici, prenosi portal Indikator.

Aplikacija "Kwarantanna domowa" (kućni karantin) koristi uslugu mobilne telefonije za lociranje i prepoznavanje lica, a korisnicima šalje nenajavljene zahteve za snimanje selfija, na koje oni moraju da odgovoriti u roku od 20 minuta ili ih aplikacija prijavljuje policiji.

Ministarstvo je korisnicima dalo dodatna uputstva kako bi osigurali da su njihovi telefoni napunjeni i da provjeravaju svoje SMS-ove.

Poljaci koji krše naredbu o karantinu suočavaju se s novčanim kaznama do 30.000 poljskih zlota (6.540 eura). To je gotovo šest puta više od prosečne bruto plaće u Poljskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.