open-navfaktor-logo
search
U vrijeme lockdowna
Boris Johnson na udaru kritika zbog zabave, traži se njegova ostavka
Britanski premijer Boris Johnson na udaru je kritika zbog zabave održane u Downing Streetu tokom prvog lockdowna zbog COVID-19 u Engleskoj te je pozvan da podnese ostavku.
13.01.2022. u 12:22
get url
text

Iako se britanski premijer u srijedu izvinio u Donjem domu parlementa zbog zabave kojoj je prisustvovalo oko 40 osoba, on je i danas glavna tema u britanskim medijima.

- Znam kakav bijes osjećaju prema meni i Vladi koju vodim kada misle da u samom Downing Streetu ljudi koji donose pravila ne poštuju pravila. I iako ne mogu da predvidim zaključke trenutne istrage, naučio sam dovoljno da znam da postoje stvari koje jednostavno nismo uradili kako treba - rekao je Johnson i dodao da se iskreno izvinjava.

Johnson je rekao da vjeruje da je to bio "radni događaj" i da se nije dugo zadržao, ali je ovo objašnjenje naišlo na žestoke kritike opozicije i pozive na ostavku.

Pozivajući Johnsona da podnese ostavku, lider laburista Keir Starmer opisao je njegovo izvinjenje "smiješnim" i "uvredljivim za javnost". Lider Škotske nacionalne partije u Westminsteru Ian Blackford također je rekao da bi premijer trebao podnijeti ostavku, što smatra i Lider škotskih konzervativaca Douglas Ross.

Lokalni mediji prenose da je oko 25 zastupnika u parlamentu pisalo partijskom komitetu, mehanizmu za donošenje odluka u rukovodstvu, kako bi pokrenuli glasanje o povjerenju. Takvo glasanje može se pokrenuti kada se skupi 54 potpisa.

S britanskom opozicijom slaže se i grupa građana koje se u četvrtak okupila ispred zgrade parlamenta kako bi izrazili bijes zbog postupaka britanskog parlamenta.

- Čujte, sve je to smeće. Ali on nas je sve lagao. Znate, Brexit je bio laž. Sve je bila laž. Dakle, on je popularan zbog laganja. Izabran je, jer je lagao. Znate, i eto nas. Dakle, koje su nove udarne vijesti koje je Boris Johnson lagao danas? Pa, nije ništa novo, nije udarna vijest, zar ne? On to radi stalno. Dakle, oni to vole - rekao je jedan od građana.

Još jedna građanka, Loise Brown istakla je kako nije mogla posjetiti sestru koja je bila na intenzivnoj njezi u vrijeme kada se premijer Johnson "zabavljao" u Downing Streetu te je odbacila njegovo izvinjenje.

- Primoran je da se izvini samo zato što je otkriven pa mu je žao što je otkriven - rekla je ona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.