Ovoje istaknuto u razgovoru putem video-linka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca sa generalnom direktoricom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala o prijemu BiH u ovu izuzetno važnu svjetsku asocijaciju.

Košarac je naglasio da je punopravno članstvo u WTO jasan cilj BiH, te apsolutni prioritet Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u aktuelnom mandatu jer to znači mnogo benefita za domaću privredu, prvenstveno sa aspekta lakšeg pristupa stranim tržištima pod ravnopravnim uvjetima.

Košarac je informirao sagovornicu o koracima koje je Ministarstvo u proteklih godinu i po preduzelo kada je u pitanju ispunjavanje uvjeta za pristup toj svjetskoj asocijaciji, a ostalo je otvoreno pitanje koje se odnosi na pravo trgovanja, koje je neophodno usaglasiti s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država.

BiH je do sada zaključila bilateralne pregovore i potpisala protokole sa 17 zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije, te je ostalo otvoreno pitanje usaglašavanja određenih elemenata bilateralnog pregovora s Ruskom Federacijom.

- Ostvaren je napredak s ruskom stranom u oblasti trgovine robom, gdje smo uspjeli da u značajnoj mjeri smanjimo broj početnih zahtjeva Ruske Federacije, koji su obuhvatali ukupno 6.000 tarifnih linija, tako da je u oblasti roba ostalo svega 26 tarifnih linija za industrijske proizvode i 28 tarifnih linija u oblasti poljoprivrede - dodao je Košarac.

Stav Sekretarijata WTO-a je da BiH u ovom trenutku prednjači u odnosu na druge zemlje u procesu pristupanja toj organizaciji, te je Iweala izrazila punu podršku u ostvarenju postavljenog cilja, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.