open-navfaktor-logo
search
Pandemija koronavirusa
Britanska kraljica se vanredno obratila naciji tek peti put od 1952. godine
Kraljica Elizabeta II. vanredno se obratila Velikoj Britaniji povodom krize oko koronavirusa. Bilo je to njeno peto vanredno obraćanje otkad je 1952. godine postala kraljica.
05.04.2020. u 21:41
get url
text

U Velikoj Britaniji je trenutno 47.806 zaraženih koronavirusom, a umrlo je 4934 ljudi.

Dosad se 93-godišnja Elizabeta II. vanredno obratila na početku Zaljevskog rata 1991., nakon pogibije princeze Dijane 1997., nakon smrti kraljice majke 2002. i povodom svog "dijamantnog jubileja" 2012. godine.

Kraljicin govor snimljen je u četvrtak u palači Windsor te je večeras emitiran na britanskoj televiziji te na profilima kraljevske porodice na svim društvenim mrežama. Njen govor trajao je tek nešto više od četiri minute.

- Ovo je golemi izazov za našu zemlju. Naši životi su drukčiji. Za početak se želim zahvaliti svima u javnim službama, a najviše ljekarima i svima u zdravstvenom sistemu koji rade za sve nas. Svaki sat njihova rada vodi nas sve bliže prema konačnom cilju i vjerujem da svi dijelite moje zahvale njima - rekla je kraljica na početku obraćanja.

- Vrijeme je da se pridružimo svim nacijama diljem svijeta koje su u istoj borbi kao i mi. Nije lako, ali neka vas tješi činjenica da će doći bolji dani. Bit ćemo ponovno s našim prijateljima. Vidjet ćemo se. Iako je izolacija teška, brojni ljudi različitih vjeroispovijesti i oni koji nisu vjernici imaju dobru priliku malo usporiti, odmoriti se i opustiti uz molitvu i meditaciju - dodala je kraljica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.