open-navfaktor-logo
search
Podsjetio na Srebrenicu
Britanski ministar: Moramo djelovati u Ukrajini kako bismo zaustavili ono što se desilo u BiH
Svijet mora djelovati kako bi zaustavio masovna ubistva u Ukrajini, rekao je u srijedu britanski ministar zdravstva Sajid Javid, upoređujući izvještaje o ubistvima civila od ruskih vojnika sa genocidom u koji se dogodio u Bosni i Hercegovini 1995. godine.
06.04.2022. u 09:50
get url
text

Otkako su se ruske trupe povukle iz gradova i sela oko ukrajinske prijestolnice Kijeva, ukrajinske trupe novinarima pokazuju leševe, kako kažu, civila koje su ubile ruske snage, uništene kuće i zapaljene automobile.

- Ovo je masovno ubistvo neviđenih razmjera u Evropi. Ovakvo nešto nismo vidjeli od 1995. godine - rekao je on za BBC.

U julu 1995. godine, snage bosanskih Srba zauzele su "sigurnu zonu" Ujedinjenih nacija u Srebrenici i izvršile genocid nad muškarcima i dječacima u onome što se smatra najgorim zločinom u Evropi od Drugog svjetskog rata.

- Ne želim da se desi još jedan genocid u Evropi za nekoliko godina. Mi imamo moć, svijet ima moć da to zaustavi i mora djelovati - rekao je Javid.

Kremlj je u utorak saopćio da su zapadne optužbe da su ruske snage počinile ratne zločine pogubljujući civile u ukrajinskom gradu Buča "monstruozne lažne vijesti" čiji je cilj ocrniti rusku vojsku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.