open-navfaktor-logo
search
Traži hitno djelovanje
Britanski premijer Johnson: Ako se u Glasgowu ne dogovorimo u vezi s klimom, sve će propasti
Britanski premijer Boris Johnson kazao je da će "sve propasti" ako COP26 o klimi u Glasgowu ne uspije, insistirajući na potrebi hitnog djelovanja čelnika cijeloga svijeta.
31.10.2021. u 21:02
get url
text

- Ako Glasgow propadne, sve će propasti. I Pariski ugovor će se urušiti kod prve teškoće - upozorio je Johnson na press konferenciji u Rimu nakon sastanka na vrhu G20 te dodao:

- Ostvarili smo razuman napredak na G20, ali to nije dovoljno - kazao je ocijenivši da su izgledi za uspjeh međunarodne konferencije koja je u nedjelju počela u Glasgowu, u Škotskoj, 60 posto.

Prema njegovim riječima, "izgledi za uspjeh u Glasgowu ovise o dobroj volji i o odvažnosti cijelog svijeta".

- Ne budemo li odmah djelovali, na Pariski ugovor, čiji je glavni cilj ograničenje globalnog zatopljenja znatno ispod dva stepena Celzijusa, a ako je moguće jedan i po stepen Celzijusa, neće se ubuduće gledati kao na trenutak u kojem je čovječanstvo prepoznalo problem, nego na trenutak kada smo se sakrili i vratili na tačku s koje smo pošli – istakao je.

Podsjetimo, konferencija o klimi COP26 Ujedinjenin nacija otvorena je u nedjelju navečer u Glasgowu.

Na poziv UN-a, predstavnici vlada iz oko 200 zemalja planiraju razgovarati o tome kako ljudi mogu obuzdati rast globalnog zagrijavanja.

Predsjedavajući COP26 Alok Sharma naglasio je da je važno da se na konferenciji donesu odluke koje bi značile da svijet može doseći ciljeve iz Pariskog klimatskog sporazuma dogovorenog 2015. godine.

Najvažnija od njih je zadržati rast temperatura na maksimalno jedan i po stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.