open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Broj žrtava na stanici u Kramatorsku povećan na 50, jesu li tačne tvrdnje Rusije da ne koriste rakete Točka -U?
Broj žrtava poginulih u eksploziji rakete na željezničkoj stanici u Kramatorsku u Ukrajini povećao se na 50, od kojih je petero djece.
08.04.2022. u 17:24
get url
text

Guverner regije Donjeck Pavlo Kirilenko je na Telegramu objavio da je 38 osoba poginulo odmah na stanici, dok ih je još 12 podleglo naknadno u bolnici.

On je rekao da je ukupno 98 osoba prebačeno u bolnicu nakon napada. Od njih 98, 16 su bila djeca, 46 žena i 36 muškaraca.

Na ostacima jedne od raketa koje su pale na željezničku stanicu u Kramatorsku vidi se da na ruskom jeziku piše "za djecu". 

Željeznička stanica bila je određena kao tačka za evakuaciju civila iz regije Donbas na istoku Ukrajine, gdje su se borbe pojačale posljednjih dana.

U medijima se mogu vijdeti proturiječni navodi  o tome odakle je došla raketa i je li željeznička stanica bila planirana meta.

Yaroslav Trofimov, dopisnik The Wall Street Journala, piše, da na raketi "za djecu" u ovom slučaju znači da su Rusi željeli osvetiti smrt djece u ranijim sukobima, a ne nužno da je ovaj projektil bio namijenjen ukrajinskoj djeci.

- Očito je da se ruske televizijske stanice drže narativa u kojem tvrde da su svu djecu ubijenu u Ukrajini (uključujući djecu danas u Kramatorsku) ubili ukrajinski nacisti jer Rusija 'nikad ne napada civile' - objasnio je novinar.

Rusija je negirala napad na željezničku stanicu u Kramatorsku i tvrdi da su fragmenti projektila pronađeni u blizini iz taktičkog projektila Točka-U "koji koriste samo ukrajinske oružane snage".

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je prestalo sa raspoređivanjem oružja 2019. u korist modernijih raketa Iskander-M, prenose ruski mediji.

Ukrajinski guverner Donjecka je, međutim, optužio rusku vojsku da je koristila Točku-U za detonaciju kasetne municije u napadu na Kramatorsk.

Manisha Ganguly, istraživačka novinarka BBC World Service, istražuje tvrdnje Rusije i vjeruje da se ne podudaraju.

Ona kaže da postoje dokazi da je Rusija koristila taktičke projektile Točka-U 24. februara tokom napada na bolnicu u Vuhledaru, u Donjeckoj oblasti, u kojem su ubijena četiri civila, a 10 ranjeno.

Istražitelj raketa Amnesty Internationala analizirajući fotografije otpadaka oružja povezanih s incidentom utvrdio je da je "u napadu korišten balistički projektil 9M79 Točka.

Ovo oružje je izuzetno neprecizno i ​​redovno promašuje svoje ciljeve za pola kilometra ili više, saopćio je Amnesty International.

Rakete Točka su također korištene 19. marta u Lugansku, saopćilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine. Ukrajinska vojska kaže da je oborila jednu od ovih raketa svojim sistemom protivzračne odbrane.

Prema riječima stručnjaka za rakete N.R. Jenzen-Jones, svi projektili Točka potiču iz starog sovjetskog arsenala.

- Sve rakete 9M79-1 sklapala je fabrika mašina za izgradnju Votkinsk u Republici Udmurt (u Rusiji), počevši od sovjetske ere - kazao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.