open-navfaktor-logo
search
Žestoki sukobi
Brojne žrtve u sukobu između Armenije i Azerbejdžana: UN poziva na hitnu obustavu sukoba
U regionu Nagorno-Karabaha vode se žestoke borbe armenske i azerbejdžanske vojske, u obje zemlje proglašeno je ratno stanje. UN pozivaju na hitno obustavljanje sukoba.
28.09.2020. u 08:14
get url
text

Poginulo je 17 jermenskih vojnika, a ranjeno više od 100. Ujedinjene nacije pozvale su obje strane da hitno obustave borbe i da se vrate pregovorima. Trenutni prekid sukoba traže Moskva, Washington i Brisel, dok Ankara najavljuje punu podršku Azerbejdžanu.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres pozvao je azerbejdžanske i jermenske snage da hitno obustave borbe i vrate se pregovorima, saopćeno je iz njegovog ureda. Kako je navedeno, Guterres poziva strane da "hitno obustave borbe, smanje tenzije i vrate se suštinskim pregovorima bez odlaganja".

Agencija Anadolija javlja da je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana upozorilo armensku vojsku koja i dalje nastavlja napade na mjesta naseljena civilima. U saopćenju ministarstva navodi se da armenska vojska otvara vatru na grad Terter i danas u jutarnjim satima.

- Posljednji put upozoravamo Armeniju. Uzvratit ćemo radi predostrožnosti - navodi se u saopćenju MOD Azerbejdžana.

S druge strane, ministarstvo je objavilo i video snimke uništavanja armenskih tenkova i oklopnih vozila u jučerašnjim sukobima. Armenske snage jučer ujutro izvele su nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje. Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno Karabaha, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku.

Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana. Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija. Sukobi su započeli jučer ujutro nakon što su armenske snage otvorile vatru na azerbejdžanska civilna naselja na armensko-azerbejdžanskoj liniji fronta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.