open-navfaktor-logo
search
Šef diplomatije Turske
Cavusoglu: Odlučnost u borbi protiv svih oblika terorizma uvrstiti u novi strateški koncept NATO-a
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako bi novi strateški koncept NATO-a trebao uključivati ​​odlučnost u borbi protiv svih oblika terorizma.
27.05.2022. u 12:45
get url
text

Cavusoglu se u Ankari sastao s ministrima vanjskih poslova Rumunije i Poljske Bogdanom Aurescuom i Zbigniewom Rauom, a nakon trilateralnog susreta novinarima je kazao da bi Švedska i Finska trebale okončati podršku terorizmu ako žele uči u NATO.

Poručio je da je stav Turske jasan i nedvosmislen kada je riječ o zahtjevima Švedske i Finske za prijem u NATO.

- Nadam se da Finska i Švedska razumiju naše poruke - dodao je Cavusoglu.

Švedska i Finska su prošle sedmice formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara.

Međutim Turska, dugogodišnja članica alijanse, izrazila je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući te nordijske države zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama.

Ankara je u srijedu bila domaćin konsultacija sa švedskim i finskim delegacijama o njihovim NATO aplikacijama.

Prema riječima predsjedničkog glasnogovornika Ibrahima Kalina, poručeno je da njihove kandidature za NATO ne mogu napredovati, osim ako se sigurnosne primjedbe Turske ne uvaže konkretnim koracima i u određenom vremenskom okviru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.