open-navfaktor-logo
search
Napadnuti vjernici
Čelnik turskog Diyaneta Erbas: Izrael treba odgovarati zbog upada u džamiju Al-Aksa
Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Ali Erbas pozvao je islamski svijet i međunarodnu zajednicu da poduzmu korake kako bi Izrael zbog upada u džamiju Al-Aksa odgovarao za svoje postupke.
05.04.2023. u 12:30
get url
text

Erbas je u saopćenju najoštrije osudio upade izraelskih snaga u kompleks džamije Al-Aksa.

Poručio je da Izrael mora prestati s ovakvim akcijama, koje zanemaruje svetost Al-Akse i kojima se nasrće na život muslimana na tom području.

- Pozivam islamski svijet i međunarodnu zajednicu da poduzmu korake i zauzmu čvrst stav kako bi Izrael bio pozvan na odgovornost zbog postupaka maltretiranja kojima se krši sloboda ispovijedanja vjere, svetosti bogomolja kao i ljudska prava - kazao je Erbas.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske u saopćenju je također najoštrije osudilo racije, navodeći da je neprihvatljiv napad na vjernike tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Ministarstvo je pozvalo izraelsku Vladu da odmah prekine sve provokacije i napade koji bi mogli dodatno eskalirati tenzije u regionu.

VEZANI TEKST - Izraelska policija napala vjernike u Al-Aksi: Ispalili zvučne bombe i tukli pendrecima, uhapšeno 200 Palestinaca

Izraelska policija je u srijedu saopćila da je pritvorila više od 200 Palestinaca u kompleksu Al-Akse, a očevici su ispričali da su koristili prekomjernu silu, uključujući suzavac.

Izraelske snage i jevrejski doseljenici često vrše upade u Al-Aksu.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.