open-navfaktor-logo
search
Protest
Član Švedske akademije zbog Handkea bojkotuje dodjelu Nobelovih nagrada
Švedska akademija brani svoju odluku o dodjeljivanju Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu, navodeći da je Handke davao provokativne izjave, ali da nije podržavao krvoproliće
06.12.2019. u 14:12
get url
text
Peter Englund i Peter Handke

Peter Englund, član Švedske akademije koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, najavio je da je bojkotovati ovogodišnju dodjelu nagrada i to u znak protesta zbog uručenja nagrade kontroverznom austrijskom piscu i negatoru genocida u Srebrenicu Peteru Handkeu.

Nagrada Handkeu je, podsjećamo, izazvala lavinu reakcija zbog njegovog odnosa prema Slobodanu Miloševiću, te zločinima u BiH. Handke je, između ostalog, govorio i na skupu Miloševićevih pristalica okupljenih na sahrani ovog optuženika za ratne zločine.

- Neću prisustvovati ovogodišnjoj sedmici Nobelove nagrade - rekao je Englund u pismu za švedske novine Dagens Nyheter, te dodaje:

- Slaviti Nobelovu nagradu Petera Handkea bi bilo čisto licemerje sa moje strane - napisao je Englund, koji je vodio Akademiju do 2015. godine i jedan je od njenih 18 članova.

Švedska akademija brani svoju odluku o dodjeljivanju Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu, navodeći da je Handke davao provokativne izjave, ali da nije podržavao krvoproliće.

Devet udruženja koja okupljaju žrtve genocida i rata u BiH u oktobru su uputile protestno pismo Nobelovom komitetu zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu. Udruženja su tražila da Komitet osudi Handkeove stavove o ratnim zločinima u BiH jer, kako navode, ideologija Radovana Karadžića i Ratka Mladića koju njihov "laureat promoviše inspirisala je brojne ekstremiste, a među njima Andresa Breivika i Brentona Tarranta, čime se ugrožava sigurnost nevinih ljudi širom svijeta".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.