open-navfaktor-logo
search
Ekspertica i zastupnica
Čolo o pregovorima u Neumu: HDZ je bio omekšao u jednom trenutku, ali su tražili...
Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine i državna zastupnica, prisustvovala je pregovorima u Neumu kao članica delegacije SDA.
31.01.2022. u 13:20
get url
text

VEZANI TEKST - Evo šta sadrži paket OSCE-a u kome su sadržane izmjene Izbornog zakona, a koji je upućen strankama

Učestvovala je u dijelu pregovora zajedno sa ekspertima iz drugih bh. političkih stranaka koje su imale svoje predstavnike u Neumu, te ekspertima Venecijanske komisije i OSCE-a.

Interresorna radna grupa prije Neuma sastala se sa predstavnicom EU-a Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu Matthewom Palmerom. Na taj sastanak došli su i članovi političkih stranaka iz Republike Srpske.

Preuzeli su prijedlog OSCE-a koji sadrži paket mjera s ciljem poboljšanja intergiteta i transparentnosti izbornog procesa u BiH, te poručili da se o njemu ne mogu izjašnjavati dok ga ne izuče sa ustavnim ekspertima.

- Rekli su i da su spremni doći na novu sjednicu ukoliko se u Neumu postigne dogovor o izboru članova Predsjedništva BiH. Ja ću pokušati sazvati novu sjednicu u narednim danima, kako bi se paket mjera OSCE-a razmotrio. Da li će doći iz RS-a, ne bih mogla reći – kaže Čolo.

Za Faktor je ukratko pojasnila o čemu se pregovaralo u Neumu iza zatvorenih vrata.

- Bilo se u jednom trenutku veoma blizu da se ispoštuje svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava, i to za Predsjedništvo BiH i državni Dom naroda. HDZ je imao prilično tvrde stavove, ali se nekako uspjelo zahvaljujući ekspertima Venecijanske komisije i OSCE-a, omekšati njihovi stavovi jer su im pojašnjavajući naglasili da se time uklanjaju diskriminatorna obilježja koja sada postoje u Ustavu BiH, te da ono što se nudi su najbolja rješenja u skladu sa evropskim demokratskim praksama – kaže Čolo.

Na upit da pojasni pregovore oko uklanjanja diskriminatornih obilježja, što je HDZ-u gotovo pa bio prihvatio, ona odgovara:  

VEZANI TEKST - Kraj dogovora u Neumu: "Dom naroda, funkcionisanje FBiH, Predsjedništvo, jako smo blizu"

- To se odnosi na Dom naroda BiH i to uklanjanje etničke odrednice, također i kod izbora članova Predsjedništva BiH. HDZ nije bio eksplicitno protiv ukoliko se u Izbornom zakonu BiH osigura mehanizam koji će garantirati ispunjenje njihovog zahtjeva, a to je tzv. legitimno predstavljanje. Bilo je mogućnosti da reteriraju u svojim stavovima, uz eksperte koji su nastojali argumentima da omekšaju njihov stav. Međutim, HDZ je imao prenaglašen zahtjev za Dom naroda FBiH, gdje smo mi insistirali, a i dalje insistiramo da to bude isključivo zaštita vitalnog nacionalnog interesa.

U Ustavu FBiH postoji jasno definiranih 10 tačaka koje se odnose na vitalni nacionalni interes, ali ima i jedna odredba koja kaže i druga pitanja o kojima odluče dvije trećine svakog kluba. Mi sada imamo situaciju da je Dom naroda jači od Zastupničkog doma FBiH, što nema nigdje. Insistirali smo da se mijenja odredba da sve odluke prolaze kroz oba doma, međutim HDZ na to ne pristaje.

Pomoć eksperata Venecijanske komisije i OSCE-a ona vidi kao neprocjenjivu, "ukoliko zaista svi želimo da naš izborni proces bude transparentan i legitiman". 

- Žao mi je što predstavnici stranaka koje insistiraju na tim principima nisu bili s nama u Neumu. Bolje bi bilo da su došli na pregovore nego što su slali poruke kako će neko u Neumu izdati zemlju. Pokušat ću sazvati sjednicu Interresorne radne grupe da probamo usvojiti paket o integritetu izbornog procesa, znači uvođenje nove tehonoligije, skeniranje glasačkih listića, elektronska identifikacija glasača, što vraća vjeru građana u izborni proces. Ali iskreno skeptična sam da će HDZ pristati jer oni tehničke izmjene Izbornog zakona vežu za političke.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.