open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Aluminij"
Čolpa odgovorio Glasnoviću: Agrokor i Uljanik su ti ogledalo propale države
Odgovor bi također mogao potražiti i kod same Republike Hrvatske, koja je  zajedno s malim dioničarima većinski vlasnik Aluminija, navodi Čolpa
04.07.2019. u 18:01
get url
text

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odgovorio je na izjavu saborskog zastupnika Željka Glasnovića da je "Aluminij ogledalo države koja ne funkcionira, to je paradajz republika".  

-Izjava zastupnika u Hrvatskom saboru Željka Glasnovića je apsurdna, faktografski netačna i zlonamjerna. Jer, ako bismo slijedili logiku Glasnovića, onda bi se jedino za državu čiju ekonomiju personificira Agrokor, kompanija koja se skončala u astronomskim dugovima, i u kojoj se svako malo događaju ekonomski potresi, poput najnovijeg slučaja propalog državnog brodogradilišta Uljanik koji je Hrvatsku koštao miliajrde eura, moglo reći da je propala.

Iako bi mu bilo pametnije da se pozabavi sudbinom radnika Uljanika, kada već postavlja pitanje šta će biti s 900 radnika ako Aluminij propadne, tendeciozni Glasnović bi odgovor trebao potražiti najprije kod kadrova HDZ-a BiH koji su godinama dosljedno u propast vodili ovu firmu uprkos milionima od građana Federacije BiH. Odgovor bi također mogao potražiti i kod same Republike Hrvatske, koja je  zajedno s malim dioničarima većinski vlasnik Aluminija. 

Jedino gdje je država zakazala kada je u pitanju Aluminij je što se nikada nisu provele detaljne istrage za kriminal kako bi se utvrdilo gdje su nestali ogromni novci iz ove firme. Možda je čak dio novca završio u kupovini nekretnina u državi u kojoj su propali Agrokor i Uljanik -navodi Čolpa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.