Čović je to kazao na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice stranačkog predsjedništva na kojoj se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH s naglaskom na migrantsku krizu i pandemiju koronavirusa.

Čović je podsjetio kako je u protekla tri mjeseca, kada je u pitanju Izborni zakon, održano više sastanaka s predstavnicima Stranke demokratske akcije (SDA) i međunarodnih institucija.

- Zadnji sastanak bio je sinoć s američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom i šefom delegacije Europske unije (EU) u BiH Johannom Sattlerom, te s druge strane kolegama Izetbegovićem i Dodikom. Prvi put u tom paketu bio je uključen i SNSD. Razgovarali smo upravo o ovim temama koje su zadane s jasnim rokom da do kraja juna ove godine završimo sve ono što je postavljeno kao plan u našim prethodnim razgovorima. Osnova svega su dva potpisana sporazuma u Mostaru 17. juna prošle godine - kazao je Čović.

Vezano za izmjene Izbornog zakona, Čović je naglasio kako će već od sljedeće sedmice u Sarajevu krenuti pregovori s predstavnicima SDA te kako je cilj te pregovore zaključiti do kraja aprila, a zatim s postignutim sporazumom ići u parlamentarnu proceduru.

- Prijedlozi koji zagovara HDZ BiH i HNS omogućavaju kandidaturu i pripadnicima ostalih i rješava pitanje Sejdića i Fincija. Smatramo da Ustav BiH nije nužno mijenjati nego kroz izborno zakonodavstvo riješiti te stvari. Promjene Ustava zahtijevaju dvotrećinsku većinu i nisam siguran posjedujemo li u Parlamentu BiH takav kapacitet. Svi prijedlozi koji omogućavaju legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda su nama prihvatljiva i to sam jučer, također, istaknuo - kazao je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Istaknuo je kako su svi sudionici jučerašnjeg sastanka potvrdili kako je promjena Izbornog zakona neophodna.

- Neizborna godina mora biti šansa da te stvari završimo, i ako bi se to uspjelo uraditi u junu ove godine, onda možemo s kredibilitetom zatražiti kandidatski status u Evropskoj uniji za Bosnu i Hercegovinu, a također, jedna od ključnih reformi koju moramo provesti da bismo postali kandidat za EU, je funkcionalna pravna država. Osnova takve države je ustav. Ako mislimo da možemo napraviti bolji ustav, promijeniti ga u parlamentarnoj proceduri dvotrećinskom većinom, prvi smo koji će to podržati, ali za to trenutno ne vidim kapacitet - naglasio je Čović.

Dodao je kako će se sa SDA razgovarati o svim problemima koje opterećuju Federaciju BiH.

- S naše strane pregovore o Federaciji vodit će Marinko Čavara i razgovarat će se o svim problemima koji danas Federaciju sprječavaju da funkcionira normalno, odnosno o tome što su sve HDZ i SDA dogovarali u zadnjih šest godina, a nisu uspjeli provesti - naveo je Čović.

Kada je u pitanju ispunjavanje uvjeta za dobivanje kandidatskog statusa koje je pred Bosnu i Hercegovinu postavila Europska unija, Čović je kazao kako vjeruje da se taj posao može završiti u junu.

- U jednoj fazi radilo se o 14 uvjeta, pa se poslije reduciralo na devet, a sinoć smo mogli ustanoviti da nam nedostaju još tri uvjeta koja bi trebalo završiti u parlamentarnoj proceduri da bismo mogli reći da smo sve, uz Izborni zakon, priveli kraju, odnosno da ćemo privesti kraju. Iako je sinoć bilo procjena da bi te uvjete mogli završiti za mjesec dana, ostali su i oni u paketu da ih imamo završene do kraja juna - kazao je Čović.

Istaknuo je kako je pomoć EU-a i SAD-a od velike važnosti kada je u pitanju provedba navedenih reformi, koje su preduvjet za kandidatski status.

- Da nije njih mi sigurno ne bismo imali sastanke sa SDA i ne bismo pričali o Izbornom zakonu, to je jasno kao dan. Prije svega, veoma sam zahvalan Nelsonu i Sattleru i dogovorili smo se da će oni kada god mi napravimo neki korak, odnosno svakih 20-ak dana, imati usuglašavanje i to je jedino jamstvo da ćemo do kraja šestog mjeseca sve završiti, jer i oni moraju ovdje postići rezultat. Bosna i Hercegovina se mora izvući iz ove slijepe ulice i apsolutnog političkog i svakog drugog nerada - poručio je Čović.