Tada bi se trebao potpisati sporazum i početi teći svi predviđeni rokovi, izjavio je za Fenu predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, komentirajući informaciju da su Vlada FBiH i Abraham grupa postigli sporazum koji predviđa ponovno pokretanje proizvodnje u mostarskom Aluminiju.

Čović ističe kako je sporazumom, o čijem sadržaju javnost još nije upoznata, predviđeno da već u roku od dva ili tri mjeseca počne upošljavanje prvih par stotina bivših radnika Aluminija koji to žele.

- Definirana je prosječna plaća i niz drugih stvari koje obvezuju obje strane, da se stabilizira ljevaonica u prve dvije godine i da se stvori energetski i svaki drugi okvir za pokretanje procesa proizvodnje u elektrolizi i anodama. Ovo je veliki trenutak da nakon svih silnih problema koje smo imali od sedmog mjeseca prošle godine, počinjemo i drugačije promišljati o pokretanju novog Aluminija, ali isključivo na tržišnim osnovama. To je i osnovna vrijednost ovog sporazuma – naglašava Čović.

On se nada kako će u trenutku kada se svi suočavamo s ozbiljnim posljedicama pandemije koronavirusa ovaj sporazum donijeti novu vedrinu, posebno u Mostaru i Hercegovini.

- Zaustavljanjem pandemije i vanrednog stanja koje imamo sad, a što će se vjerujem dogoditi u razumnom vremenskom roku, riješit će se i sva administrativna pitanja i pokrenuti proizvodnja – zaključuje Čović.