open-navfaktor-logo
search
Grad pun vojske
Danas inauguracija u Washingtonu: Trump odlazi, Biden postaje 46. predsjednik SAD-a
Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden danas će položiti zakletvu na inauguraciji u Washingtonu čime će preuzeti vlast od Donalda Trumpa.
20.01.2021. u 08:10
get url
text

Trump, na koga kritičari svaljuju krivicu zbog toga što SAD ima najviše na svijetu umrlih od COVID-19, neće prisustvovati inauguraciji. O Trumpovom naslijeđu dovoljno govori i činjenica da će više od 25.000 pripadnika nacionalne garde paziti na sigurnost tokom inauguracije.

Biden je u utorak održao emotivan govor boreći se sa suzama i govoreći o svom preminulom sinu te zahvaljujući svojoj matičnoj državi Delaware. Kazao je kako jedino žali što njegov sin Beau nije ovdje. Beau je umro od tumora na mozgu 2015. godine.

Nakon govora u Delawareu Biden je predvodio komemoraciju u čast 400.000 Amerikanaca umrlih od COVID-19. Odavanje počasti umrlima označilo je početak nove ere u borbi SAD-a protiv te bolesti pod vođstvom Bidena koji je to odredio kao glavni prioritet svog mandata.

Sama inauguracija u Washingtonu umnogome će se razlikovati od svih prethodnih, jer su lokalne vlasti pozvale građane da ne dolaze na ceremoniju, već da je prate u svojim domovima, kako ne bi riskirali zarazu koronavirusom. Također, sigurnost je na najvišem nivou nakon napada Trumpovih pristaša na Kapitol 6. januara.

U Washingtonu su postavljene žičane ograde i betonski blokovi kako bi se zaštitili spomenici kao što su Bijela kuća i Kapitol ili kako bi se zatvorile glavne saobraćajnice. National Mall, velika poljana koja vodi od Lincolnovog spomenika do Kapitola, bit će zatvoren za javnost. Tu se, inače, stotine hiljada Amerikanaca tradicionalno okuplja kako bi pozdravili novog predsjednika. Umjesto toga, postavljeno je gotovo 200.000 zastava koje će predstavljati građane koji ove godine neće moći doći.

Zvanična ceremonija inauguracije počinje u 11 sati po lokalnom, a u 17 sati po našem vremenu. Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris zakletvu će položiti u podne po lokalnom vremenu, nakon čega će se Biden obratiti naciji u svom prvom predsjedničkom govoru u kome će naglasak staviti na pomirenje Amerikanaca. On će danas postati 46. predsjednik SAD-a.

Samu inauguraciju uveličat će svojim nastupima pop zvijezda Lady Gaga koja će otpjevati američku himnu i latino diva Jennifer Lopez. Tokom popodneva Biden će položiti vijenac na grob neznanog junaka na groblju Arlington s trojicom svojih prethodnika i njihovim suprugama: Georgeom W. i Laurom Bush, Billom i Hillary Clinton te Barackom i Michelle Obamom.

Na povratku, povorka 46. američkog predsjednika zaustavit će se nekoliko stotina metara od Bijele kuće i Joe Biden uputit će se do svoje nove rezidencije pješice. Tada će moći najaviti svoje prve predsjedničke odluke. Umjesto tradicionalnih balova i koncerata, večer će se provesti uz televiziju na kojoj će se prenositi posebna emisija koju će voditi glumac Tom Hanks, dok će se Joe Biden i Kamala Harris javnosti obratiti preko malog ekrana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.