Posebna atrakcija za veliki broj Sanjana koji su pratili defile bio je tradicionalni turski vojni orkestar Mehter koji potiče još iz osmansklog perioda. Dešavanja su se iz grada potom preselila na lokalitet Musalle u Donjem Kamengradu, gdje će biti klanjan džuma-namaz.

Učesnici manifestacije posjetit će spomenik koji je podignut u znak sjećanja na osmanlijske vojnike poginule prilikom boja za Kamengradsku tvrđavu. Nakon obilaska spomenika bit će organizovan defile bajraka i konjanika, što je također, dio tradicije. I ove godine najavljen je veliki broj bajraka i bajraktara iz svih sanskih džemata, a tradicionalno, održat će se izbor najljepšeg bajraka i najljepše okićenog bajraktara.

Poslije ovog dijela programa, bit će upriličeno obraćanje zvanica prisutnim vjernicima, nakon čega će uslijediti klanjanje džuma-namaza na lokalitetu Musalle, mjesta za koje se vjeruje da je najzapadnija tačka do koje je došao sultan Mehmed Fatih prilikom pohoda u Bosni. Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku.