Opremu su preuzeli premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i šefica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav. Nabavku je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19), kojeg provodi UNDP BiH.

- Danas smo započeli isporuku ukupno 15.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje širom BiH. Ova oprema im je prijeko potrebna jer se oni nalaze na prvoj liniji odbrane od korone virusa. Danas smo i kompletirali isporuku 7.500 testova na korona virus kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Tuzli. Sretan sam što na takav način EU može pomoći BiH i njenim građanima u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. To je samo početak, sljedeće sedmice i dalje nastavljamo s našom pomoći jer sada je najvažnije da spasimo ljudske živote - izjavio je ambassador Sattler.

Ukupno 15.000 vizira će do kraja sljedeće sedmice biti dostavljeno za potrebe medicinskih ustanova u cijeloj BiH. Vizire proizvodi bh. firma iz Goražda, a ovime je Evropska unija podržala i lokalnu proizvodnju.

Residentna predstavnica UNDP-a Nedera je je kazala kako razvojni program UN-a zajedno sa Svjetskom organizacijom za zdravlje (WHO) koriste sve svoje kapaciteta za borbu protiv korona virusa.

- Ponosni smo na partnerstvo sa Evropskom unijom i što imamo mogućnost da svoje kapacitete za nabavke i analizu, stavimo u cilju zajedničkog otpora i brzog reagovanja na ovu krizu - istakla je.

Prema riječima premijera Nenadića, zaštitini viziri koje su danas dobili kao donaciju od Evropske unije su prije svega namijenjeni za "zaštitu našeg medicinskog osoblja".

- Za nas je ovo donacija jako značajna, jer na ovaj način pružamo podršku domaćoj proizvodnji i umjesto uvoza kupujemo domaće proizvode - kazao je Nenadić.

Prema riječima šefice Kriznog štaba KS Pilav, "donacija se odnosi na dio zaštitne opreme koja je neophodna našim zdravstvenim radnicima u svakodnevnom radu".

- Mi smo već napravili listu distribucije zdravstveno socijalnim ustanovama što znači da će u ovoj prvoj turi svako od naših zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo dobiti odgovarajući broj vizira - naglasila je.

Danas je završena i isporuka 7.500 testova na koronavirus u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru u saradnji sa provedbenim partnerom UNDP-om u BiH. Ova pomoć je dio prvog paketa podrške Evropske unije za hitne medicinske potrebe u BiH u borbi protiv korona virusa u vrijednosti dva milliona eura. Ukupno sedam miliona eura je planirano za ovu podršku koja uključuje i nabavku 80 respiratora. Isporuka prvih respiratora se očekuje u prvoj polovini aprila 2020..