open-navfaktor-logo
search
Turska
Dirljiv razgovor spasioca i hrabre djevojčice ispod ruševina: "Ti si jedinstveno dijete"
Spasioci Direkcije za vanredne situacije Turske (AFAD) spasili su majku i njenu kćerku 20 sati nakon zemljotresa na jugu te zemlje, a razgovor spasilaca i hrabre djevojčice dok je još bila pod ruševinom zgrade nikoga nije ostavio ravnodušnim, javlja Anadolija.
08.02.2023. u 18:13
get url
text
Spašavanje iz ruševina u Turskoj

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 u ponedjeljak su pogodili južne dijelove Turske sa epicentrom u Kahramanmarasu, a brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada.

Među spasiocima je i tim iz Kastamonua koji je objavio snimak spašavanja Derye Akbulut (38) i njene osmogodišnje kćerke Sare Akbulut u Kahramanmarasu.

Radeći na jednoj od ruševina, 17-člani spasilački tim dozvao je Deryu koja je sa kćerkom bila zarobljena pod ruševinom i za njihovo spašavanje je bilo potrebno vrijeme da se prerežu metalne mreže i očisti prolaz do njih, pa su spasioci nastojali održati glasovni kontakt sa žrtvama.

- Sestro, je li vas dvoje tu? - pitao je jedan od spasilaca, ali odgovor je došao od male Sare.

- Ne boj se draga djevojčice, doći ćemo po vas - rekao je spasilac, a mala Sara je ostala pribrana i odgovorila:

- Ne žurite, nije nam ništa.

Pribranost i hrabrost u glasu djevojčice nikog nije ostavila ravnodušnim i dala je dodatni elan spasiocima da nastave akciju spašavanja.

- Ti si jedinstveno dijete - rekao je ganuti spasilac i nastavio razgovor sa Sarom. Pitao ju je i za đačku knjižicu i raspust, a ona mu je rekla da su joj sve ocjene odlične.

Priča je imala sretan završetak i majka i kćerka su izvučene ispod ruševine i poslane u bolnicu na liječnički pregled jer su 20 sati provele pod ruševinom zgrade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.