open-navfaktor-logo
search
Komitet SNSD-a
Dodik: Pisat ću Donaldu Trampu, organizovat ćemo protest pred OHR-om
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je danas nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta ove stranke da očekuje da će kroz parlamentarnu proceduru u prvoj poliovini marta biti obavljena rasprava u Zastupničkom domu PS BiH o novom Zakonu o Ustavnom sudu BiH koji je SNSD dostavio zajedno sa HDZ-om BiH.
28.02.2020. u 15:46
get url
text

Dodik je još jednom odbacio Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) i rekao da su zadužili svoje delegate u Domu naroda u BiH da ga odbiju kad dođe na dnevni red. Ocijenio je da je glasanje PDP-a i SDS-a za ovaj zakon "eklatantan primjer izdaje RS-a".

- SDS i PDP su iz podaničkih razloga odbacili srpsko jedinstvo i odbranu RS-a na nivou BiH. SDS i PDP su radna jedinica SDA u RS-u - rekao je Dodik.

Kazao je i da će SNSD "najvjerovatnije  u narednom periodu usvojiti da se povuče saglasnost na prenos nadležnosti za formiranje VSTV-a".

- Ako stvari dalje budu eskalirale, učinićemo to i na drugim pitanjima - kazao je Dodik.

Još jednom je međutim, istakao da garantuje mir i stabilnost u RS-u, te pozvao na dijalog.

- Ali neće se eliminisati političko djelovanje. Mi ne možemo da prihvatimo da ispadnemo glupi kao narod. Ili će BiH biti dio i našeg aranžmana ili je neće ni biti. A sada poduzimajte sankcije kako hoćete - rekao je Dodik.

Rekao je da je SNSD zadužio svoje funkcionere da razgovaraju sa svim predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasada u BiH kako bi "istakli argumente RS-a o aktuelnoj situaciji".

Također, SNSD je odbacio kao akt pritiska pismo koje su ambasada Evropske unije, OSCE-a i Ambasada SAD-a uputili srpskim zaposlenicima u zajedničkim organima.

- To je neporimjerena praksa, kršenje Bečke konvencije i miješanje u unutrrašnje stvari u BiH i tražićemo od njihovih centrala da objasne njihovo ponašanje. Ovo je zastrašivanje zaposlenih u zajedničkim institucijama. Nikada nisu tako reagovali kada bošnjački predstavnici organizuju sastanak sa svojim zaposlenicima - kazao je Dodik.

On je ocijenio da se time derogira pravo najviših zvaničnika u BiH da organizuju sastanke sa predstavnicima u institucijama BiH.

- Oni su obični službenici. Ne prijetim, ali ja mogu lakše da dođem do njihovih šefova, nego što oni to misle i da ih pitam da li to što je ambasador prijetio našim zaposlenicima, da li je ti politika EU-a. Pismom ću pokušati doći i do Trumpa, da ga pitam je li to stav SAD-a. A posebno, ova nadmena ambasadorka iz OSCE-a. Pitat ću i Rusiju i druge članice... - kazao je Dodik.

Poručuje da je to "odmetnuta ekipa" koja misli da može da vlada.

- Oni hoće ovdje da upravljaju, a moraju shvatiti da to ne može, da ima ekipa ponosnih ljudi. Nemojte vi nama ovdje predavati. Nigdje na svijetu nema da meni, članu Predsjedništva, predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji i nama prijete da održimo sastanak sa svojim predstavnicima. Oni se panično boje da Bošnjaci ne dođu pred njihove rezidencije i ambasade. Priznavali su mi ranije da im je veći problem da im se skupi 5.000 Bošnjaka i protesuju, nego sva RS - kazao je Dodik.

Na pres konefercnmiji je rekao i da će "odati tajnu".

- Organizovat ćemo javni miting u Istočnom Sarajevu i tražit ćemo da se on preseli pred OHR u Sarajevo. Tražit ćemo saglasnost za to. Ako je to način, tako ćemo se ponašati. Gdje ima smisla da meni kao članu najvišeg organa u BiH zabrane da razgovaram sa službenicima - rekao je.

Osudio je prijetnje Valentina Inzka, upućene RS-u kroz javne istupe.

- To je dokaz da je on u službi bošnjačkih političkih interesa u BiH i da je izgubio kredibilitet. O ovome treba Vlada RS-a da obavijesti zemlje potpisnice Dejtonskog sporazuma i one kojie su bile svjedoci, jer je kršio aneks 10., te da o tome obavijesti Vijeće sigurnosti - rekao je Dodik.

Najavio je da će pisati pismo predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu o radu njegove administracije u BIH.

- Slušao sam ga u govorima na Generalnoj skupštini UN gdje je rekao da poštuje suverenitet zemalja. Šta je ovo, koja je ovo lakrdija i stavljanje u poziciju zamorčeta svih nas. Nije ni Amerika više što je bila. Mi smo ovdje eksperiment nekih ljudi. Raspolažemo informacijama da ti ljudi, počevši od Palmera, sve čine da bi kaznili RS - kazao je Dodik.

On je naveo da će ga pitati da je li to stav američke administracije. On je odbacio i obilježavanje 1. marta u BiH, ocijenivši da je to pokušaj  majorizacije i odbacuje da je to praznik u BIH jer nije usvojen nijdnim aktom.

-Prvi mart je lažna predstava o prazniku BiH. Neprimjereno je da strani predstavnici idu na tu kvazimanifestacju i time doprinose da se to neriješeno pitanje dodatnuo usložni u BiH - kazao je Dodik.

Dodik je govorio i saradnji sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem (SDS) i rekao da je taj sporazum već potpisan, ali da će se raditi aneksi kako bi bio operativan. Za to je zadužen potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković.

- Radujemo se toj saradnji. Vjerujemo da će Bijeljina biti bolje stabilizovana i da će pomoći da se vrše različiti pripusti bez animoziteta - istakao je Dodik.

Najavio je i novi poslovnik o radu NSRS kako bi se "vratio ugled NSRS koji je narušen ponašanjem opozicionara kojima se pokušava degradirati uloga NSRS-a".

Dodik je govorio i posljednjoj odluci Ustavnog suda BiH koji je poništio presudu Višeg privrednog suda u Banjoj Luci kojom je gradu dodijeljeno zemljište stare autobuske stanice i zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS-a, a po osnovu ugovora o zamjeni nekretnina između Autoprevoza i Grada iz 1979. godine.

- Od Vlade RS-a tražimo da utvrdi odgovornost predstavnika Geodetske uprave RS-a u pogledu neizvršavanja službenih poslova i selektivne primjene, što je stvroilo mnogo problema u vidu ugrožavanja javnog interesa, a  vezano za upisa u katastar javnih institucija kao što je Grad Banja Luka. Utvrdili smo da je bilo propusta u Geodetskoj upravi i na bazi nedefinitivnih vršenja uknjiženja, koja su kasnije korištena kao osnov za presudu Ustavnog suda BiH. Ustavni sud  je sam sebi pribavljajući ulogu da odlučuje o ovim pitnajima, je prekrišio Ustav BiH i nema prakse u svijetu koja daje takvu ulogu Ustavnom sudu - istakao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.