Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik upregnuo je sve svoje političke, medijske i "ekspertske" resurse kako bi javnosti u entitetu RS objasnio da Program reformi BiH ne znači daljnju integraciju naše zemlje u NATO. Pojedini "izvođači radova" mu se, očigledno, ne snalaze baš najbolje u toj ulozi.

Jedan od takvih je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta sigurnosnih nauka iz Banje Luke i stalni tumač sigurnosnih, političkih i svih ostalih pitanja od Dodikovog interesa. On je, gostujući u emisiji "Aktuelno" RTRS-a, javnosti objašnjavao značenje Programa reformi BiH u kontekstu odnosa naše zemlje sa NATO-om.

Postoje, pojašnjava Ćeranić, dva formata, onaj koji se odnosi na saradnju sa NATO-om (Partnerstvo za mir i IPAP) i onaj koji se odnosi na integracije u NATO. Ovaj drugi je, dodaje, Akcioni plan za članstvo (MAP), čiji je ključni dokument Godišnji nacionalni program (ANP).

Argument na kojem zasniva svoju tezu da Program reformi BiH "nije ANP i ne znači put ka NATO-u" je njegov naziv, odnosno činjenica da BiH u sjedište NATO-a neće poslati dokument nazvan "Godišnji nacionalni program" već dokument pod nazivom "Program reformi".

- Tvrdim, kao veliki kritičar ANP-a, Program reformi nije ANP, to nije put u članstvo. To je veliki ustupak koji je NATO učinio – poručio je Ćeranić.

Ukoliko Program reformi BiH u praksi ne znači dalji put naše zemlje ka članstvu u NATO-u, ostaje upitno zašto BiH uopće dostavlja taj dokument u sjedište NATO-a u Briselu te, što je naročito zanimljivo, zašto bi NATO pravio "velike ustupke" prema BiH.

Očigledno je da je Ćeranićev "jezik htio pravo", van zadatih okvira nametnutih iz SNSD-a, pa je greškom vrlo precizno objasnio distinkciju između Programa reformi BiH i ANP-a kao obaveze u okviru MAP-a. Činjenica da BiH u Brisel ne dostavlja ANP već dokument drugačijeg naziva je zapravo, kako je to Ćeranić kazao, "ustupak" NATO-a. Suština ostaje ista, a to je da BiH slanjem Programa reformi BiH, u skladu sa ranije donesenim zakonima, odlukama i strategijama, nastavlja svoj put ka članstvu u Alijansi.

Tvrdnja da se u tom dokumentu navodi konstatacija prema kojoj on "ne prejudicira članstvo u NATO-u" apsolutno ne ide u prilog paralelnim tvrdnjama da to nije ANP i jedna od obaveza u okviru MAP-a. Upravo su iz NATO-a ranije poručivali da sam ANP ne prejudicira članstvo, te da samo učešće neke zemlje u MAP-u ne prejudicira članstvo.

Tu će odluku, kada za to dođe vrijeme, donijeti, kako se i navodi u dokumentu, institucije države BiH, Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH, a ne niži nivoi vlasti, poput entiteta.