open-navfaktor-logo
search
Ohrabrujući primjer
Dok mnogi otpuštaju, firma iz Orašja zaposlila 20 novih radnika
U jeku krize izazvane pandemijom koronavirusa koja se odrazila i na privredu, turska kompanija Temax BH, sa sjedištem u Orašju, nastavila je s trendom novih zapošljavanja te najavila otvaranje dodatnih radnih mjesta.
02.05.2020. u 12:06
get url
text
Orašje TemaX BH

Generalni direktor kompanije Ismail Onur Disli podsjetio je u razgovoru za Anadoliju da je firma Temax BH osnovana krajem 2013. godine u Orašju, a svoju prvu uspješnu narudžbu je proizvela i plasirala početkom 2015. godine. Osnovna djelatnost firme, koja pored BiH, posluje u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Belgiji, je proizvodnja ambalaže od plastičnih masa, koja se pretežno koristi u transportu lijekova, hrane i hemikalija.

- Tržište firme je isključivo Evropska unija. Blizina EU i dobra cestovna povezanost s tržištem pokazali su se kao presudan faktor prilikom izbora lokacije za našu fabriku. Nakon ostvarenog početnog uspjeha firma proširuje svoj proizvodni asortiman na termo izolacione materijale u građevinarstvu te pokrećemo proizvodnju stirpora (EPS) i filca (EPE foam), a krajem 2019. godine pokrećemo i prvu proizvodnju ekspandiranog polistirena (XPS) u Bosni i Hercegovini, na što smo posebno ponosni - pojasnio je Disli.

Firma je do sada u BiH investirala više od deset miliona eura. Međutim, važnim smatra i usmjeravanje dobiti u daljnje investicije na prostoru Bosne i Hercegovine koja, kako je rekao, pored kvalifikovane radne snage i strateškog položaja uz samu granicu EU, nudi i niz drugih pogodnosti.

Disli je govoreći o situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa koja je na globalnom nivou već uzrokovala krizu, kazao kako firma na čijem je čelu ne prati trend otpuštanja radnika, naprotiv.

- Prije ove krize smo imali 60 uposlenih, što nam je bilo i dovoljno. Međutim, od početka krize uposlili smo više od 20 radnika. Vidjeli smo da se firme koje znamo zatvaraju, vidjeli smo da naše komšije ostaju bez poslova i prihoda. Pored svih poslovnih razloga, zapošljavanje ljudi je naša društvena odgovornost, u jeku krize to je naša svojevrsna dužnost prema drugim ljudima - kazao je Disli. 

Što se tiče planova za budućnost, firma Temax je već uložila više od milion maraka u nabavku opreme za punionicu vode pod vlastitim brendom "Vivit".

- Pored punionice vode, trenutno smo u fazi odabira izvođača građevinskih radova na našem novom objektu  za skladište prehrambenih i neprehrambenih proizovoda, čiji je osnovni cilj prikupljanje i ambalaža voća i povrća od lokalnih uzgajivača, te usluge skladištenja robe iz Male Azije i Jugoistočne Evrope, čime bi se ova dva tržišta bolje povezala s tržištem Evropske unije - rekao je Disli.

Govoreći o životu u BiH, ovaj turski privrednik je kazao kako se u ovoj zemlji ne osjeća strancem, jer Turska i Bosna i Hercegovina imaju zajedničku historiju i tradiciju. Bosna i Hercegovina je izuzetno povoljna destinacija za investiranje, smatra Disli, pojašnjavajući kako u domenu industrijske proizvodnje institucije BiH pružaju podršku investitorima istovremeno ih držeći pod strogim nadzorom. Pozvao je investitore da investiraju u Bosni i Hercegovini.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.