open-navfaktor-logo
search
Završena sezona u BiH
Dominacija Zrinjskog i Nemanje Bilbije, osvajače trofeja veže jedna bitna činjenica
Fudbaleri Zrinjskog i njihov kapiten Nemanja Bilbija obilježili su sezonu 2021/22, na koju su zavjese spuštene sinoć na Pecari.
30.05.2022. u 21:11
get url
text

Nakon 33 odigrana kola Mostarci su suvereno prošli kroz cilj, ostavivši drugoplasirani Tuzla City na 27 bodova zaostatka! Odavno, zapravo nikada nije viđena ovakva dominacija, bar kada je u pitanju razlika između dvije prvoplasirane ekipe.

Plemići su osvojili 84 boda, a viceprvak Tuzla City 57. Izabranici trenera Sergeja Jakirovića ostvarili su 26 pobjeda, šest remija i samo jedan poraz. I to od Radnika, ekipe koja je ispala iz Premijer lige Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Isplati se biti prvak: Zrinjski osigurao višemilionsku zaradu

Mostarci su tokom ove sezone imali seriju od 14 pobjeda u nizu, a zaustavljeni su u Banjoj Luci, gdje su u 25. kolu remizirali sa Borcem (1:1).

A šta tek reći o Bilbiji? Ove sezone je odigrao 32 prvenstvene utakmice i postigao je 33 gola. Propustio je samo meč protiv Slobode na Tušnju u 29. kolu, kojeg je odgledao s klupe za rezervne igrače.

Na deset utakmica nije pogađao protivničke mreže, a na preostala 22 meča postizao je minimalno po jedan gol. Bilbija je ove sezone postigao minimalno po jedan gol protiv svih klubova koji su ove sezone igrali u bh. eliti. Zanimljivo, hat-trick je kompletirao samo protiv Radnika iz Bijeljine u trijumfu pred domaćim navijačima (4:0).

Po dva gola postizao je u utakmicama protiv Željezničara (dva puta), Posušja (dva puta), Širokog Brijega, Borca, Slobode, Tuzla Cityja i Rudara.

Bilbija je postigao više golova nego pet premijerligaških klubova (Široki Brijeg 31, Željezničar 28, Rudar 28, Sloboda 26 i Leotar 25), a identičan skor ima Posušje (33).

Zaista, ovo je bila sezona koju će teško neko ponoviti i(li) nadmašiti.

Zrinjski je najefikasnija ekipa Premijer lige BiH sa 74 postignuta gola, te ekipa koja je primila najmanje golova u sezoni (samo 14). Kada su u pitanju ekipe koje su primile najviše golova, na vrhu je Radnik iz Bijeljine čiji su golmani čak 53 puta vadili loptu iz mreže.

Najviše remija upisali su fudbaleri Željezničar (16), jedan više od Širokog Brijega i Borca (po 15).

VEZANI TEKST - FSBiH časti klubove sa 1,5 miliona KM, ko će dobiti najviše, a ko najmanje

Najubedjljivije pobjede u ovoj sezoni ostvarili su fudbaleri Sarajeva koju su u razmaku od 20 dana slavili dva puta po 6:0. Prvo su 20. marta slavili protiv Posušja, a potom su 10. aprila identičnim rezultatom razbili Rudar iz Prijedora.

I za kraj jedna veoma bitna činjenica. Dva trofeja u netom završenoj sezoni osvojili su klubovi koji nisu mijenjali trenere! Samo su Sergej Jakirović (Zrinjski) i Feđa Dudić (Velež) počeli i završili sezonu u istom klubu, a mostarski klubovi su "nagrađeni" šampionskom titulom i trofejom u Kupu BiH.

Nova sezona Premijer lige BiH starta 16. jula, vremena za odmor nema, a to se posebno odnosi na klubove koji su izborili Evropu i koji će na teren već 5/6. jula (Zrinjski u pretkolu Lige prvaka), odnosno 7. jula (Tuzla City i Borac u pretkolu Konferencijske lige - Velež se uključuje od 2. pretkola koje se igra 21. jula).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.