open-navfaktor-logo
search
Završne riječi
Dramatično na suđenju banjalučkim inspektorima: Od "prijetnji", preko uvreda i rasprave do jecaja
"Glavnu ulogu" imao je optuženi Stijak koji je u nekoliko navrata ulazio u polemiku sa sudskim vijećem
03.09.2019. u 15:49
get url
text

Završetak ponovljenog suđenja bivšim  banjalučkim inspektorima Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku, optuženima za šverc droge, danas je obilježilo dramatično iznošenje završnih riječi.

"Glavnu ulogu" imao je optuženi Stijak koji je u nekoliko navrata ulazio u polemiku sa sudskim vijećem, "prijetio" da će se namjerno nedolično ponašati kako bi bio izbačen sa ročišta, uputio nekoliko uvreda tužiocu Živani Bajić zbog čega je i opomenut,  a na kraju svoje dvosatno  izlaganje završio u suzama.

Prema navodima optužnice, Stijak i Radulović, nekadašnji inspektori Odsjeka za narkotike MUP-a RS, optuženi su da su bili pripadnici organizovanog udruženja koje je djelovalo sa ciljem preprodaje droge od kraja 2010. do oktobra 2013. godine. U optužnici je navedeno da su hapsili i zastrašivali druge dilere te ih prinuđivali da za njih diluju drogu zaplijenjenu u policijskim akcijama. Pravosnažno su osuđeni u martu 2016. godine, kada je Radulović dobio 11 godina, a Stijak pet godina i pet mjeseci zatvora. Ustavni sud BiH je u martu ove godine ukinuo presude, te postupak vratio na novo suđenje.

Republički tužilac Živana Bajić na početku je u završnim riječima istakla da će biti kratka, za razliku od prethodnog postupka kada ih je iznosila pet sati, te je ocijenila kako su "potvrđeni svi navodi optužnice",  a koja je izmijenjena u januaru ove godine.

- Tužilaštvo je dokazalo da su izvršili predmetna krivična djela.  Očekujemo da će ih sudsko vijeće proglasiti krivima i osuditi – dodala je, te zatražila da im se najmanje pet godina zabrani vršenje dužnosti.

Bajić je ocijenila da na strani Radulovića i Stijaka stoje brojne otežavajuće okolnosti, s obzirom na to da su u vrijeme počinjenja djela za koja su optuženi, bili službenici MUP-a RS.

- Trebali su da u društvu uživaju povjerenje i autoritet, a to su zloupotrijebili. Nanijeli su nesagledivu štetu MUP-u RS, a time i Republici Srpskoj. Pokazali su upornost jer su tri godine vršili krivična djela pokazujući drskost i bezobzirnost, zlostavljajući i ucjenjujući veći broj lica – rekla je Bajić.

Ocijenila je i kako im se kao olakšavajuće okolnosti ne mogu u obzir uzeti ranija neosuđivanost, jer je to bio uslov za ulazak u policijsku službu, kao ni porodične prilike, jer su njihove "žrtve" bili i maloljetnici.

- Organizovani kriminal je danas najopasniji vid kriminala, a neovlaštena proizvodnja i promet droga u porastu. Od ove sudske odluke zavisi i dalja borba pravosuđa protiv ove pošasti – dodala je.

Iako je nakon njenog izlaganja, trebalo da završne riječi iznese prvooptuženi Radulović, Stijak je insistirao da on to prvi uradi, a kako bi što prije završio i otputovao u Njemačku, gdje je našao posao. Nakon kraće polemike sa sudskim vijećem, udovoljeno mu je.

- Kad završim, izbacite me. Napišite da sam se nedolično ponašao.  Skakaću ovdje. Ne tražim ništa nerazumno, malo ću galamiti, samo me izbacite – kazao je Stijak.

On i njegov advokat Marinko Brkić zatražili su od suda da ga oslobodi, ukazujući na "nezakonitu istragu".

Stijak je podsjetio da je nezadovoljan odlukom redovnih sudova u RS, uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH.

-Ustavni sud BiH je utvrdio povredu mojih prava na pravično suđenje korištenjem nezakonitih dokaza – rekao je Stijak.

Jedan od njih je, istakao je Stijak, iskaz Slavka Đurića bivšeg policijskog službenika MUP-a RS i svjedoka pokajnika, koji je Stijak detaljno pobijao, tvrdeći da za to ima najmanje pet osnova.

Takođe, podvukao je da je sudska odluka da se iz spisa ne izuzme iskaz svjedoka Gorana Bošnjaka, osuđenog narko-dilera, direktno kršenje odluke Ustavnog suda BiH.

Stijak je kritikovao banjalučko sudsko vijeće da su bili "pristrasni" i stavili tužioca u povlaštei položaj, a i samoj tužiteljki Bajić je uputio nekoliko uvreda.

-Vaše ponašanje je prevršilo svaku mjeru. Nakon svih kritika koje smo pretrpili jer smo vam do sada izlazili u susret oko termina, vi ovako vraćate. Nigdje na svijetu nema da optuženi određuje sudu kada će biti sljedeći pretres. Vaš stepen mržnje se ne mora mjeriti, vidi se iz vašeg pogleda – kazala je član sudskog vijeća Marija Aničić-Zgonjanin.

Stijak je na kraju zatražio da bude oslobođen po svim tačkama optužnice.

- Na osnovu jednog nezakonitog iskaza strpali ste me u pritvor dvije godine i osudili na pet i po godina zatvora. Obilježili ste me za cijeli život kao narko – dilera. Trajno ste mi narušili zdravlje i uništili život kako meni, tako i mom djetetu, majci, supruzi i drugim članovima porodice – rekao je Stijak kroz jecaj.

Tek u poslijepodnevnim satima, pred ovim sudom su počele završne riječi optuženog Radulovića i njegovog branioca, advokata Milana Romanića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.