open-navfaktor-logo
search
Protesti lučkih radnika
Dramatično u Trstu: Zbog covid-potvrda htjeli blokirati luku, policija uzvratila vodenim topovima
Italijanska interventna policija danas je suzavcem i vodenim topovima rastjerivala stotine ljudi koji su htjeli blokirati luku u Trstu zbog uvođenja obaveznih covid-potvrda za sve zaposlene u Italiji.
18.10.2021. u 17:42
get url
text
Trst, protesti
Trst, protesti

Trst, velika luka na sjeveroistoku zemlje, postala je glavna lokacija protesta nakon što je Italija od prošlog petka uvela pravilo da svi zaposlenici, kako u javnom tako u privatnom sektoru, pri dolasku na radno mjesto moraju pokazati dokaz da su vakcinisani, preboljeli covid ili imaju negativan test na koroanvirus.

Više stotina lučkih radnika blokirala je jedan od glavnih ulaza u najveću talijansku komercijalnu luku, što je pak izazvalo snažnu reakciju talijanske interventne policije.

Policija je radnike s ulaza u luku uklanjala koristeći vodene topove i velike količine suzavca, zbog čega su mnogi radnici napustili luku i krenuli prema glavno gradskom trgu kako bi nastavili prosvjed pred uredima vlade.

- Napali su nas, bez riječi sam. Nisam ovo očekivao. Ostat ćemo mirni i nećemo odustati - rekao je za Reuters Stefano Puzzer, glasnogovornik demonstranata u luci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.