open-navfaktor-logo
search
Presuda u Sarajevu
Drogom ubili starca na Stupu: Monstruoznom paru 23 i po godine robije
Robert Bačić i Emina Hall u novembru 2017. godine iz koristoljublja su ubili 77-godišnjeg Fazliju Hrustića
04.07.2019. u 14:56
get url
text

Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je danas presudu kojom su Robert Bačić i Emina Hall osuđeni na ukupno 23 i po godine zatvora zbog ubistva 77-godišnjeg Fazlije Hrustića, kojeg su usmrtili iz koristoljublja u novembru 2017. godine u sarajevskom naselju Stup.

Kako je za Faktor potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, Robert Bačić je zbog ubistva iz koristoljublja, napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, te nedozvoljenog držanja i nošenja oružja i municije, osuđen na jedinstvenu kaznu od 16 i po godina zatvora, dok je Emina Hall osuđena za ubistvo iz koristoljublja na sedam godina zatvora. 

- Nakon izricanja presude, optuženima je produžena mjera pritvora i po novom rješenju može trajati najduže devet mjeseci ili do nove odluke suda - kazala je Bavčić. 

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Baćić i Hall su 17. novembra pretprošle godine, u stanu u ulici Vitomira Lukića na Stupu, gdje su boravili kao podstanari, skovali pakleni plan da ubiju Hrustića, kako bi od njega ukrali pištolj, automobil, zlatni prsten i protezu sa zlatnim zubima.

Osmislili su plan da u večernjim satima pozovu Hrustića u stan koji iznajmljuju prethodno nabavivši tablete "Leponex" od 100 mg, nakon čega je Robert izmrvio nekoliko tableta, te ih sasuo u staklenu bocu crnog vina. Kada je Hrustić stigao u stan u kojem borave Robert i Emina, Robert mu je nasuo čašu vina sa mješavinom tableta, od koje je, nakon što je popio, Hrustić izgubio svijest.

Robert mu je potom zadao više udaraca šakama u predjelu lica, a zatim uzeo medicinsku špricu sa iglom, te mu zrak ubrizgao u venu u predjelu desne podlaktice. To je učinio s ciljem da je ispuni zrakom i tako izazove srčani udar, od kojeg bi brže podegao. Potom su ga, kada je počeo da gubi svijest, prenijeli u njegov stan, položili u krevet i ostavili tako da se stekne utisak da je spavao, a potom opljačkali, izašli i zaključali vrata za sobom.

Starac je u konačnici podlegao uslijed trovanja klozapinom, koji je glavni sastojak "Leponexa".

Razotkriveni su nakon što je Bačić napao policajca. Tom prilikom mu je oduzet pištolj koji je imao odoberenje na ime ubijenog Hrustića. Tako se klupko počelo odmotavati, a ubice su u razotkrivene i uhvaćene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.