- Ambasadori su postigli politički dogovor o novim sankcijama Rusiji, kao snažnom odgovoru EU-a na ilegalnu aneksiju ukrajinskih teritorija od strane Vladimira Putina - saopćila je Vlada Češke, koja je u svojstvu predsjedavajuće Vijeća Evropske unije.

Mjere uključuju zabranu transporta nafte u zemlje koje nisu članice EU-a iznad određene cijene, što najviše pogađa brodsku industriju Grčke i Malte.

- EU također proširuje svoju zabranu uvoza na ruske proizvode od čelika, drvnu celulozu, papir, mašine i uređaje, hemikalije, plastiku, cigarete - navodi se u saopćenju.

Prema procjenama Evropske komisije, nove sankcije bi Rusiji trebalo uskratiti sedam milijardi eura prihoda godišnje.

EU dodatno ograničava izvoz IT, inženjeringa i pravnih usluga u Rusiju, te proširuje listu visokotehnološke robe koja se ne može prodati toj državi.

Novi paket također dodaje na popis pojedinačnih sankcija osobe odgovorne za mobilizaciju Rusa i nedavnu organizaciju referenduma u četiri ukrajinska regiona.

Od početka ruskog rata protiv Ukrajine u februaru, sankcije EU-a ciljale su, između ostalih, predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, zabranile su uvoz ruskog zlata, nafte i uglja, kao i izvoz luksuzne i visokotehnološke robe u Rusiju, a ruske i bjeloruske banke isključene su iz međunarodnog platnog sistema SWIFT.