open-navfaktor-logo
search
Provincija Hatay
Dvogodišnja djevojčica spašena iz ruševina šestog dana nakon razornih zemljotresa
Dvogodišnja Aliye Dagli spašena je iz ruševina zgrade u Hatayu šestog dana nakon razornih zemljotresa koji su u ponedjeljak pogodili južne provincije Turske, javlja Anadolija.
11.02.2023. u 15:56
get url
text

Spasioci su bebu iznijeli u naručju i predali je medicinskim ekipama koje su joj pružile pomoć.

I dvadesetčetverogodišnja Melisa Ulku spašena je 133 sata nakon razornog zemljotresa u Kahramanmarasu, a izvučena je ispod ruševina zgrade u distriktu Elbistan, gdje je zabilježen epicentar drugog od dva snažna zemljotresa koja su pogodili jug Turske.

Tokom traganja za preživjelima u Kahramanmarasu, spasilački timovi čuli su glas ispod ruševina zgrade Yildizkent, u Elbistanu, nakon čega je uslijedila akcija spašavanja.

Nakon višesatne borbe sa naslagama betona, djevojka po imenu Melisa Ulku je izvučena ispod ruševina 133 sata od zemljotresa te joj je hitno ukazana medicinska pomoć.

Bio je to emotivan trenutak kako za spašenu tako iza članove spasilačkih timova koji su uspješno obavili posao.

Spasioci su u Kahramanmarasu uspjeli spasiti i djevojčicu Nehir Narli i njene roditelje šestog dana nakon razornih zemljotresa.

Prva je spašena Nehir, koja ima 12 godina, 133 sata nakon zemljotresa, a u istom satu spasioci su ispod ruševina izvukli majku Sule Narli i oca Dervisa Narlija.

U zemljotresima na jugu Turske poginule su 21.043 osobe, a spašeno 80.097 povrijeđenih.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak su pogodila južne dijelove Turske s epicentrom u Kahramanmarasu, a brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada.

U susjednoj Siriji broj poginulih povećan je na više od 3.300, a povrijeđeno je više od 5.200 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.