open-navfaktor-logo
search
Neobična posljedica
Dvojici doktora koji su bili u kritičnom stanju zbog COVID-19 potamnila koža
Dva kineska doktora koja su bila u kritičnom stanju zbog COVID-19 vidjela su kako im je koža potamnila nakon što su ih vratili s ivice smrti.
21.04.2020. u 07:12
get url
text
Kineski doktori

Dr. Yi Fan i dr. Hu Weifeng, obojica stara 42 godine, zaraženi su koronavirusom dok su liječili pacijente u Centralnoj bolnici Wuhan u januaru. Njihova neprirodna boja kože uzrokovana je hormonalnom neravnotežom nakon što je virus oštetio jetru.

Dr. Yi i dr. Hu su radne kolege zviždača Lia Wenlianga, koji je kažnjen jer je upozorio javnosti na virus, a zatim je i sam preminuo 7. februara.

Dvojica doktora su utvrđeni kao pozitivni na COVID-19 18. januara. Prvo su odvedeni u plućnu bolnicu Wuhan, a potom dvaput premješteni, izvijestila je kineska državna televizija CCTV.

Dr. Yi, inače kardiolog, pobijedio je COVID-19 nakon što su ga doktori 39 dana priključili na uređaj za održavanje života ECMO. ECMO je drastičan postupak održavanja života koji zamjenjuje funkciju srca i pluća pumpanjem kisika u krv izvan tijela. Govoreći za CCTV sa svog bolničkog kreveta, dr. Yi je rekao da se u velikoj mjeri oporavio. Rekao je da se može normalno kretati u krevetu, ali još se bori da samostalno hoda, prenosi Daily Mail.

Dr. Yi je priznao da ga je borba protiv smrtonosne bolesti do određene mjere traumatizirala.

- Kad sam se prvi put osvijestio, posebno nakon što sam se upoznao sa svojim stanjem, osjećao sam se uplašeno. Imao sam često noćne more – kazao je.

Rekao je da je postepeno prevladao psihološku prepreku nakon što su ga doktori tješili i organizirali savjetovanje za njega. Sada je smješten u Klinici za prijateljstvo Kine i Japana u Wuhanu.

Stanje dr. Hua bilo je ozbiljnije. Ovaj urolog je ležao u krevetu 99 dana i njegovo je opće zdravstveno stanje slabo, rekao je dr. Li Shusheng, koji je liječio dr. Hua. Dr. Li je rekao da je zabrinut za mentalno zdravlje dr. Hua.

Dr. Hu podvrgnut je ECMO terapiji od 7. februara do 22. marta i ponovno je stekao sposobnost govora 11. aprila. On se i dalje nalazi na intezivnoj njezi u istoj bolnici kao i dr. Yi.

Dr. Li je posumnjao da je koža dvojice liječnika postala tamna zbog vrste lijekova koje su primili na početku liječenja. Dodao je da je jedna od nuspojava lijeka tamnjenje boje kože, ali nije rekao o kojem se lijeku radi.

Dr. Li očekuje da će se boja kože obojice doktora vratiti u normalu nakon što se poboljša funkcionalnost njihovih jetri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.