Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je delegaciju Vlade Malezije, predvođenu ministrom trgovine Saifuddinom Ismailom.

Tokom susreta konstatovani su izuzetno dobri bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Malezije, naročito na političkom planu.

Razgovarano je o unapređenju odnosa u ekonomskom sektoru, s posebnim naglaskom na razvoj halal industrije, te investicijama u zdravstveni turizam.

Ministar Ismail, koji predvodi delegaciju Malezije na Sarajevo halal sajmu, naglasio je da je Vlada Malezije poseban fokus stavila na razvoj halal industrije.

Istaknuo je da Vlada Malezije Bosnu i Hercegovinu vidi kao jednu od strateških zemalja s kojom bi mogla sarađivati u ovoj oblasti.

istaknut je obostrani interes za investicije u oblasti zdravstvenog turizma, u kojoj Bosna i Hercegovina ima izuzetne potencijale.

Član Predsjedništva BiH Džaferović naglasio je da i u drugim oblastima, poput metalne i prerađivačke industrije, poljoprivrede i infrastrukturnih projekata ima mnogo prostora za investitore iz Malezije.

Potencirao je i potrebu da se uspostavi direktna aviolinija između Sarajeva i Kuala Lumpura.

Džaferović je izrazio očekivanja da će događaji, poput Sarajevo halal sajma, čiji je on pokrovitelj, doprinijeti povezivanju poslovnih ljudi iz dvije zemlje.