open-navfaktor-logo
search
Ukinut popust
Eksplozija cijena na njemačkim benzinskim pumpama
Na mnogim benzinskim pumpama jasno je vidljivo da je u četvrtak 1. septembra ukinut porez na goriva. 
01.09.2022. u 13:31
get url
text
Benzinska pumpa

Pokazuje to brza procjena cijena na gotovo 400 benzinskih pumpi u Minhenu, Berlinu i Hamburgu između 6 i 6.30 sati u četvrtak, koju je provela Njemačka novinska agencija koristeći podatke o cijenama goriva ADAC-a.

Premium benzin E10 koštao je u četvrtak ujutro više od dva eura na većini ispitanih benzinskih pumpi. U srijedu ujutro niti jedna ispitana benzinska pumpa nije imala cijene iznad tog praga, prenio je Fenix magazin.

Dizel je u srijedu na većini anketiranih benzinskih pumpi koštao više od dva eura. Cijena dizela u četvrtak je na većini benzinskih pumpi bila znatno iznad 2,10 eura, ponegdje i više od 2,30 eura.

Aritmetički gledano, cijena E10 mogla bi porasti za 17 centi kao rezultat ukidanja smanjenja poreza od 35 centi za dizel.

Međutim, cijene su već značajno porasle u posljednje dvije sedmice. Uz to, i operateri benzinskih pumpi kupovali su po sniženoj poreznoj stopi do srijede te su u početku mogli jeftinije prodavati benzin i dizel. Dakle, moglo bi proći neko vrijeme prije nego što ukidanje smanjenja poreza, poznatog i kao popust na rezervoare, bude imalo puni učinak na kupce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.