open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Elektroprivreda za 90 dana mora sačiniti plan reorganizacije rudnika
Treba da sačini i plan za vlastitu ekonomsko-finansijsku, tehničko-tehnološku, socijalnu i sigurnosnu reorganizaciju
05.12.2019. u 13:40
get url
text
Zgrada Elektroprivrede BiH

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o stanju u rudarskom sektoru koncerna JP Elektroprivreda BiH i zadužila ovu kompaniju da, u roku od 90 dana, sačini plan reorganizacije pojedinačno za svaki rudnik. Treba da sačini i plan za vlastitu ekonomsko-finansijsku, tehničko-tehnološku, socijalnu i sigurnosnu reorganizaciju usklađenu s Programom prestrukturiranja elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH.

Planove reorganizacije rudnika dužni su usvojiti organi upravljanja svakog rudnika pojedinačno, kao i organi upravljanja JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Elektroprivreda BiH dužna je kontrolirati dinamiku provođenja planova reorganizacije i o tome kvartalno, putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije izvještavati Vladu FBiH.

Elektroprivreda BiH i ZD Rudnici uglja su zaduženi da, u roku od 60 dana, analiziraju stanje koje se odnosi na invalide druge kategorije. Analiza treba da obuhvati, između ostalog, uzrok i godinu radnog staža u kojoj je invalidnost nastala, stručnu spremu, radno mjesto nastanka invalidnosti, novo radno mjesto i kraći opis poslova i opravdanost tog rasporeda i drugo.

Ova kompanija je obavezana i da nastavi i završi investiciona ulaganja u rudnike uglja za period 2019-2022. godina i, u roku od 30 dana, sačini analizu investicionih ulaganja u rudnike uglja za period 2010-2018. godina i o tome izvijesti Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Istaknuta je i potreba nastavka i ubrzanja aktivnosti na zaključenju novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH.

Federalna vlada je danas dala saglasnost za prijem ukupno 126 radnika u JP Elektroprivreda BiH, Zavisno društvo Rudnik mrkog uglja Breza. Od tog broja će 58 radnika biti primljeno u pogon jame Kamenica, 52 u pogon jame Sretno i 16 u pogon prerade uglja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.