open-navfaktor-logo
search
Znakovi nade
Erdogan i Putin o situaciji u Afganistanu: Važno je da talibani ne ponavljaju greške iz prošlosti
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obavio je u subotu telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a glavna tema razgovora bila je aktuelna situacija u Afganistanu.
21.08.2021. u 18:13
get url
text

U saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske navedeno je kako je tokom razgovora Erdogan i Putina bilo riječi o regionalnim pitanjima, posebno o koracima za poboljšanje odnosa Turske i Rusije, te razvoju događaja u Afganistanu.

Dvojica lidera međusobno su razmijenili poruke saučešća nakon prošlosedmičnog pada aviona za gašenje požara u turskom gradu Kahramanmaras, a u kojem su poginuli turski i ruski članovi posade.

Navodeći da Turska i Rusija pridaju veliku važnost saradnji u energetskom sektoru, Erdogan je izjavio kako očekuju povećanje protoka plina putem Turskog toka, što je jedan od znakova saradnje na ovom polju.

Osvrnuvši se i na aktuelna dešavanja u Afganistanu, Erdogan je izjavio kako su spremni i u budućnosti preuzeti obavezu i odgovornost za sigurnost i rad aerodroma u Kabulu, u slučaju da se za to stvore odgovarajući uvjeti.

Izjavio je da će ova odgovornost i obaveza koju će Turska nastaviti doprinijeti uklanjanju zabrinutosti svih strana, posebno međunarodne zajednice i afganistanskog naroda.

Erdogan je poručio kako imaju želju da u Afganistanu dođe do glatke tranzicije, te naglasio kako je važno da talibani ne ponavljaju svoje greške iz prošlosti, da djeluju s razumijevanjem prema svim etničkim grupama i da ispune svoja obećanja.

Podvukao je da bi nova vlada koja će biti uspostavljena u Afganistanu trebala biti sveobuhvatna i reprezentativna, odražavajući raznolikost afganistanskog naroda

Izražavajući da je početak razgovora o pitanjima mira i sigurnosti između talibana i republičkih čelnika u Kabulu znak nade, Erdogan je podvukao da bi tokom tog procesa dijaloški kanali s talibanima trebali ostati otvoreni te da bi trebalo slijediti postepeni angažman umjesto pristupa koji se temelji na strogim uvjetima.

Erdogan je pozdravio umjerene poruke koje su za sada dali talibani, te podvukao da će djelovanje talibana, a ne njihove riječi, oblikovati nadolazeći proces.

Erdogan i Putin dogovorili su koordinaciju u odnosima koji će se razvijati s vladom koja će biti uspostavljena u Afganistanu u narednom periodu.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.