open-navfaktor-logo
search
Zdravstvena kriza
Erdogan: Iako su naše religije, jezici i zemlje različiti, dijelimo zajedničku sudbinu korona virusa
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je u okviru borbe protiv korona virusa (COVID-19) potrebno poduzeti hitne korake kao u vrijeme globalne finansijske krize.
26.03.2020. u 20:06
get url
text

- Pozivam sve zemlje na pravednu borbu protiv globalne zdravstvene krize sve dok cijelo čovječanstvo ne osjeti olakšanje - kazao je Erdogan u obraćanju na vanrednom samitu lidera najrazvijenijih zemalja svijeta, odnosno lidera grupe G-20 koji je održan posredstvom video konferencije.

Istakao je da vjeruje kako je pandemija korona virusa ljude podsjetila na stvarnost da "svi dijelimo zajedničku sudbinu iako su naše religije, jezici i zemlje različiti".

- Niko od nas nema luksuz provoditi protekcionističke i jednostrane politike. Moramo preuzeti odgovornost i razviti globalnu saradnju u borbi protiv pandemije COVID-19 - dodao je Erdogan te podsjetio da njegova zemlja ulaže ogromne napore kako bi pružila pomoć, kako je rekao, prijateljskim i bratskim zemljama u okviru borbe protiv pandemije korona virusa.

Naglasio je kako bi zemlje trebale podijeliti svoja prethodna iskustva i znanja u vezi sa načinima kontrole epidemije i liječenja bolesti.

- Ako nastavimo sa jednostranim postupcima, neizbježno je da ćemo ući u novi proces koji će se negativno odraziti na cjelokupnu globalnu trgovinu - rekao je turski predsjednik.

Podsjetivši da su mnoge zemlje snažno pogođene korona virusom, uključujući i one najrazvijenije, istakao je da je u ovom momentu potrebno osigurati i sredstva za pružanje humanitarne pomoći za ratom pogođene regije i zajednice kao i druge nerazvijene zemlje, posebno u Africi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.