open-navfaktor-logo
search
Ceremonija
Erdogan na otvaranju Istanbulskog finansijskog centra: Istanbul ponovo preuzima ulogu finansijskog središta
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Istanbul ponovo preuzeo zadaću finansijskog centra te zemlje, baš kao što je bio i u prošlosti.
17.04.2023. u 15:23
get url
text

Erdogan je prisustvovao ceremoniji otvaranja bankarskog odjela, čime je s radom počeo novoizgrađeni kompleks Istanbulskog finansijskog centra koji će okupiti velike financijske institucije iz Turske i šire.

Novoizgrađeni Istanbulski finansijski centar još je jedan u nizu turskih megaprojekata koji ima najveću i najnapredniju infrastrukturu na svijetu i svakako će biti ponos Istanbula i Turske sa svojim arhitektonskim dizajnom i vrhunskim mogućnostima i kapacitetima.

Turski predsjednik Erdogan je u obraćanju prisutnim istakao da se rukovodstvo zemlje trudi da ovako pozitivnim vijestima i nastavkom investicija i razvoja ublaži bol i tugu nacije koja je u februaru pogođena razornim zemljotresima sa epicentrima u južnoj provinciji Kahramanmarasu.

Erdogan je kazao da su se viševjekovnim globalnim finansijskim centrima New Yorku i Londonu na globalnoj sceni pridružili centri poput Dubaija, Singapura i Hong Konga i da je iz toga jasno da to tržište klizi sa zapada ka istoku.

- U tom kontekstu, sve veća komercijalna konkurencija između Azije i Euvrope i geopolitički položaj naše zemlje otvaraju nove mogućnosti za Istanbul. Naše smo ciljeve podigli stepenicu više s modelom turske ekonomije, koji se temelji na rastu naše zemlje kroz ulaganja, zapošljavanje, proizvodnju, izvoz i suficit na tekućem računu. Vjerujemo da Istanbul, koji je u historiji služio i kao geografski i trgovački most između istoka i zapada, ima potencijal uspostaviti istu vezu između današnjih finansijskih tržišta - kazao je Erdogan.

Erdogan na otvaranju Istanbulskog finansijskog centra kazao da će njegova vrijednost i koliko je to strateški, vizionarski projekt jasnije biti u godinama koje dolaze.

- Novoizgrađeni Istanbulski finansijski centar će stvoriti novi finansijski ekosistem u Istanbulu, mjestu susreta triju kontinenata - poručio je Erdogan i dodao da će djelovanje domaćih i stranih finansijskih ustanova u ovom centru znatno doprinijeti ekonomiji Turske. 

Istanbulski finansijski centar ugostit će mnoge turske i međunarodne goste sa svojih 1,3 miliona metara kvadratnih uredskog prostora, 100.000 kvadrata trgovačkog centra, kongresnog centra s 2.100 stolica, hotela s pet zvjezdica i modelom pametnog grada.

Prvom fazom otvaranja banaka, u Istanbulskom finansijskom centru s radom počinju poslovne jedinice Vakifbank, Ziraat Bank i Halk Bank.

Zabilježen je i ogroman interes za uredske i trgovačke prostore u okviru tog projekta.

Centar ima 21 poslovnu zgradu opremljenu najsavremenijom tehnologijom. Uredi i trgovački centar imali su veću potražnju od svojih kapaciteta davno prije otvaranja. Projekt, koji pod jednim krovom okuplja sve sisteme upravljanja u zgradama klase A, osmišljen je po najvišim svjetskim standardima i po modelu pametnog grada. Svi uredi u projektu opremljeni su prozorima na otvaranje i ventilacijskim sistemima s UV filtrom.

Trgovački centar, koji će dnevno ugostiti 100.000 posjetitelja, sadržavat će trgovine domaćih i stranih svjetski poznatih restorana i maloprodajnih brendova. Omogućit će kupnju na otvorenom na dvije etaže, prostirući se na ukupno 3,3 kilometra ulica i trgova. Širok raspon usluga i robnih marki nudit će se tokom cijelog dana, s gastronomijom, odjećom, tehnologijom, umjetnošću, zabavom i drugim maloprodajnim kategorijama unutar samog centra.

Smješten unutar Istanbulskog finansijskog centra, hotel s pet zvjezdica dizajniran je za dugoročni smještaj, uvažavajući potrebe posjetitelja. Raspolagat će s 325 soba i približno 80 tipova soba pogodnih za dugotrajni smještaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.