open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Erdogan na otvorenju Taksim džamije: Duhovno naslijeđe koje će poput svjetiljke osvjetljavati ovaj grad
Uz prisustvo predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i velikog broja vjernika, klanjanjem džuma-namaza danas je svečano otvorena novosagrađena džamija na istanbulskom trgu Taksim.
28.05.2021. u 15:24
get url
text

Erdogan je nakon džuma-namaze na ceremoniji otvorenja istakao da je Taksim džamija već zauzela istaknuto mjesto među simbolima Istanbula.

- Džamija na Taksimu sagrađena je nakon borbe od skoro jednog i po vijeka. Na ovom mjestu (džamija na Taksimu) nije bilo ni mesdžida, nije bilo dozvoljeno ni graditi džamiju, vjernici su na mjestima koja su ličila na kokošinjac bili primorani sterati novine i obavljati namaz - kazao je Erdogan.

Izrazio je nadu da će bogato duhovno naslijeđe i ubuduće vijekovima, kao i do sada, osvjetljavati tursku metropolu Istanbul.

- Vjerujem da će ovo treće važno duhovno naslijeđe, Taksim džamija, koje smo sagradili u Istanbulu nakon završetka džamije Camlica i ponovnog otvaranja džamije Aja Sofije, vijekovima poput svjetiljke osvjetljavati naš grad - kazao je Erdogan.

Sloga turskog naroda

Podsjetio je kako su mnogi na razne načine pokušavali srušiti zajedništvo i slogu turskog naroda.

- Oni koji nisu mogli srušiti jedinstvo, solidarnost i bratstvo našeg naroda svim vrstama smicalica, laži i zamki, također su naše džamije odabrali kao metu. Nikada nećemo dopustiti onima koji na različite načine pokušavaju ponoviti izdaju FETO-a pod maskom vjere i dobročinstva - rekao je turski predsjednik te dodao:

- Nema sumnje da glas koji odjekuje ispred džamije na Taksimu uznemirava imperijaliste, saveznike terorista i neprijatelje koji prave planove preko naše države.

Poručio je da će svaki put iznova razočarati sve one koji pokušavaju da naude Turskoj.

- Krajnji rezultat onih koji pokušavaju razbiti našu domovinu, oslabiti državu i poremeti njenu harmoniju, koju je naš narod štitio hiljadu godina po cijenu svojih života, ponovo će biti samo razočarenje - rekao je Erdogan te dodao da će Taksim džamija biti jedan od najvažnijih centara kulture i umjetnosti u Istanbulu.

Hutbu na džuma-namazu, sedmičnoj zajedničkoj molitvi muslimana petkom, kazivao je predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas, a namazu u džamiji na Taksimu osim predsjednika Erdogana prisustvovali su brojni turski ministri i zvaničnici.

Riječ je o džamiji čiji je kamen temeljac položen 17. februara 2017. godine, a projekt nove ljepotice na Bosforu potpisuju arhitekte Sefik Birkiye i Selim Dalaman. Džamija, koja je već postala simbolom trga Taksim, u neposrednoj je blizni Grčke pravoslavne crkve, što će predstavljati posebnu cjelinu. Kompleks džamije nalazi se uz sami plato Taksima, a uključuje parking, konferencijske i izložbene dvorane, kao i digitalnu islamsku biblioteku.

Visina munara 61 metar

Visina džamije je 21 metar. Glavna kupola, koja ima promjer 28 metara, visoka je devet metara. Visina dvije munare iznosi po 61 metar. Kaligrafske radove i ukrašavanje džamije radili su umjetnici Davut Bektas i Adem Turan.

Na centralnoj kupoli ispisani su ajeti kur'anske sure Fatiha. Džamiju također krase i odlomci iz kur'anskih sura Ali-Imran, Al-Bakara, Hasr, Ihlas, En-Nisa, Ra'd.

U unutrašnjem dijelu džamije, a što je karakteristično za džamije građene u stilu osmanske arhitekture, na zidovima se nalazi šest kaligrafskih ispisa. Na prednjem zidu "Allah" i "Muhammed", a na bočnim zidovima imena četvorice pravednih halifa: "Ebu Bekr", "Omer", "Osman" i "Alija"

U džamiji na Taksimu postavljen je posebno tkani tepih u boji devine dlake, koji je rađen u turskom gradu Manisi.

Visina mihraba džamije iznosi 8,5 metara. Na površini mihraba ispisana su Božija lijepa imena (Esma ul-Husna), na sredini ”Nema boga osim Allaha, Muhammed je Njegov Poslanik" (Kelime-i Tevhid). U donjem dijelu mihraba na turskom jeziku ispisan je ajet iz Kur'ana: "Džamije su Allaha radi, i ne molite se, pored Allaha, nikome!"

Minber i ćurs su također posebno dizajnirani za ovu džamiju, na njima su ispisana Allahova lijepa imena.

Džamija ima četiri ulaza

Džamiju osvjetljuje luster širine 12 i dužine 20 metara, sa ukupno 60 sijalica.

Glavna ulazna vrata džamije, koja ima ukupno četiri ulaza, izrađena od čelika. Glavna vrata visoka su sedam metara, široka tri metra i deset centimetara. Kompleks džamije uključuje i trospratni parking kapaciteta 165 vozila.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.