Erdogan je danas u Istanbulu, nakon džuma-namaza, odgovarao na pitanja novinara, između ostalog i na pitanje o mogućoj novoj operaciji na području Sirije. Erdogan je rekao da teroristička organizacija PKK/YPG/PYD djeluje ne samo na sjeveru nego i diljem Sirije, te da su koalicijske snage, Sjedinjene Američke Države (SAD), vodeće zemlje koje ih podržavaju.

Podvukao je kako terorističke organizacije djeluju na tom području upravo kao rezultat te podrške.

- Mi se protiv njih borimo. Režim iz njih crpi snagu. Ova borba se nastavlja na isti način i protiv režima. Naravno, mi smo imali strpljenja do određene granice, a nedavno su dvojica naših policajaca položili živote kao šehidi - rekao je Erdogan, te dodao:

- Naša borba protiv svega ovoga nastavit će se u narednom periodu na vrlo drugačiji način. Vodit ćemo svaku vrstu borbe protiv tih terorističkih organizacija, protiv snaga iza kojih je Amerika, kao i protiv režimskih snaga. Odlučni smo po tom pitanju.

Erdogan je govorio i o situaciji u Afganistanu, te kazao:

- Bilo je upita i za humanitarnu i za pomoć u funkcionalnosti novog procesa u Afganistanu i u tom kontekstu ćemo pružiti svaku pomoć afganistanskom narodu.