open-navfaktor-logo
search
Nema dokaza ni presuda
Erdogan o izjavi Bidena: Ako govorite o genocidu, onda stanite pred ogledalo
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje da zajednički otvore arhive o događajima iz 1915. godine, te poručio kako se američki predsjednik Joe Biden koristio neutemeljenim i nerealnim izjavama.
26.04.2021. u 20:04
get url
text

Erdogan se u ponedjeljak nakon sastanka kabineta u predsjedničkom kompleksu u Ankari dotakao izjava američkog predsjednika Joea Bidena o dešavanjima iz 1915. godine.

- Američki predsjednik Biden koristio se neutemeljenim, nepravednim i nerealnim izjavama o bolnim događajima od prije više od jednog stoljeća - rekao je Erdogan.

Podvukao je kako za armenske navode "nema konkretnih dokaza niti presuda međunarodnih sudova".

- Istraživanje događaja iz historije i otkrivanje istine treba prepustiti historičarima, a ne političarima. Naša ponuda za formiranje zajedničke komisije za historiju koja bi se bavila armenskim navodima još uvijek je bez odgovora - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik dodao je kako su izjave Bidena date pod pritiskom radikalnih armenskih krugova i antiturskih grupa.

- Ako govorite o genocidu, onda stanite pred ogledalo i procijenite situaciju - poručio je Erodgan.

Ovom prilikom pozvao je Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje da "zajednički otvore arhive o događajima iz 1915".

- Mnoge su masovne grobnice Turaka koje su Armenci masakrirali, ali nigdje nećete pronaći masovne grobnice koje pripadaju Armencima. Osmansko Carstvo nije protjeralo armensko stanovništvo, već izmjestilo unutar njihove zemlje - dodao je Erdogan.

Naglasio je kako Amerika i evropske zemlje ne pokazuju samo neprijateljstvo prema Turskoj, već izdaju i nauku stajući na stranu zabluda, kleveta i laži onih koji bježe od razgovora na temelju historijskih arhivskih dokumenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.