open-navfaktor-logo
search
Aerodrom "Istanbul"
Erdogan: Ovo je investicija ne samo za Tursku, nego i za cijeli svijet
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je istakao da će kapacitet aerodroma biti 90 miliona putnika u prvoj etapi, dodajući da bi na kraju kapacitet mogao biti povećan i na 200 miliona putnika
29.10.2018. u 17:34
get url
text

U Istanbulu je danas zvanično otvoren treći aerodrom, a predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je na ceremoniji otvarenja novog aerodroma kazao da će se novi aerodrom zvati "Aerodrom Istanbul".

- Aerodromu smo dali ime "Istanbul" jer se radi o sjajnom zdanju koji ovaj neprocjenjivi grad i zaslužuje - rekao je Erdogan u obraćanju prisutnima te izrazio želju da novi aerodrom bude sretan cijelome svijetu, regionu i Turskoj.

Istakao je da je današnje otvaranje aerodroma u Istanbulu simbol snage Turske i njenih uspjeha u proteklih 95 godina postojanja. Inače, danas se u Turskoj obilježava nacionalni praznik Dan Republike u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske iz 1923. godine.

Erdogan je naglasio i da će "Aerodrom Ataturk" u Istanbulu i dalje zadržati status aerodroma.

- Aerodrom Ataturk će zadržati status aerodroma, ali će biti zatvoren za komercijalne letove - kazao je turski predsjednik.

Istakao je da će kapacitet aerodroma biti 90 miliona putnika u prvoj etapi, dodajući da bi na kraju kapacitet mogao biti povećan i na 200 miliona putnika.

- U prvoj etapi, kapacitet aerodroma će biti 90 miliona putnika, a 150 miliona kada budu završene sve etape, a ukoliko bude potrebno povećat ćemo kapacitet aerodroma i na 200 miliona putnika - rekao je Erdogan, dodajući da će sve etape novog aerodroma biti završene do 2028. godine.

{$galerijaFotografija}

Napomenuo je da troškovi izgradnje novog istanbulskog aerodroma iznose 10 milijardi i 247 miliona eura.

- Aerodrom svojom arhitekturom i načinom izgradnje je blistavo lice naše zemlje i projekat za primjer cijelome svijetu - kazao je Erdogan, naglasivši da je "Aerodrom Istanbul" investicija ne samo za Tursku, nego i za cijeli svijet.

U obraćanju je apelovao na prijateljske zemlje da zajedničkim naporima grade mirniji i sigurniji svijet.

- Obraćam se svim prijateljima u regiji i svijetu. Hajde da zajedno gradimo mirnu, sigurnu i prosperitetnu budućnost - rekao je predsjednik Turske.

Istakao je i kako je njegova zemlja odlučna da postane jedna od 10 najvećih ekonomija u svijetu.

- Turska je odlučna da bude jedna od deset najvećih svjetskih ekonomija i simbol mira, sigurnosti i napretka u regionu i u svijetu - kazao je Erdogan.

Svečanoj ceremoniji je osim predsjednika Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i drugih najviših zvaničnika Turske prisustovalo i više od 50 visokopozicionirnih zvaničnika iz svih dijelova svijeta.

Aerodrom je izgrađen na ukupnoj površini od 76,5 miliona kvadratnih metara, a ostale faze bi trebale biti završene narednih godina. Po završetku radova, aerodrom će sadržavati šest odvojenih pisti, imat će kapacitet 500 aviona, parking otvorenog i zatvorenog tipa kapaciteta 70.000 vozila i godišnje će opsluživati oko 200 miliona putnika.

Ovaj aerodrom, još prije otvorenja, dobio je nekoliko nagrada, pa se može očekivati da će taj trend biti nastavljen i u budućnosti.

s9.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.