U videoporuci koju je podijelio u okviru "prve svemirske misije s ljudskom posadom", prve dionice Nacionalnog svemirskog programa, predsjednik Erdogan je izjavio da je Turska svjedočila historijskom trenutku i doživjela jedno od vremena kada je zajednički ponos dosegao vrhunac.

- Zakoračili smo u drugo stoljeće naše Republike "Stoljeće Turske", s našom prvom svemirskom misijom s ljudskom posadom. Kao nasljednici civilizacije koja je dala jedinstven doprinos historiji nauke, činimo vrlo vrijedan novi početak kako bismo ponovno izvršili misiju koju nosimo kroz historiju. Prvi put u svemir šaljemo građanina kako bismo bili inspiracija našim mladima koji sa sjajem u očima gledaju u horizont - rekao je Erdogan.

Ističući da je Alper Gezeravci, koji je godinama herojski služio turskim zračnim snagama kao pilot mlaznjaka, nakon dugih priprema i obuke krenuo na put prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, Erdogan je dodao:

- Time ostvarujemo jedan od naših ciljeva u našem Nacionalnom svemirskom programu, koji smo najavili svijetu 2021. godine.