open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Rješenje na bazi uspostave dvije države ostalo jedino moguće na Kipru
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da sve političke partije trebaju konstruktivno učestvovati u izradi novog Ustava te zemlje.
10.02.2021. u 13:33
get url
text

- Vjerujem da će naš novi Ustav, koji će odražavati snagu nacionalne volje, okruniti ciljeve koje smo postavili za stotu godišnjicu naše Republike - kazao je Erdogan u obraćanju članovima Kluba parlamentarnih zastupnika vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Turska će 2023. godine proslaviti stotu godišnjicu od osnivanja Republike, a Erdogan je kazao da taj jubilej Turska treba dočekati s novim civilnim Ustavom, ne s onim proizašlim iz državnog udara.

Podsjetivši kako je rukovodstvo Partije nacionalnog pokreta (MHP) pozitivno ocijenilo prijedlog izrade novog Ustava, Erdogan je kazao kako Turska prvi put u historiji ima šansu da pripremi i u istinski slobodnim uvjetima narodu ponudi civilni Ustav.

- Poprilično su prikladni uvjeti za razgovore i pripreme novog Ustava. Zagovaramo učešće svih političkih partija u tom procesu i iskreno ćemo raditi na tome - poručio je Erdogan.

Naglasivši da nema potrebe za žurbom u izradi teksta novog Ustava, koji će biti pokrivati potrebe Turske za naredno stoljeće, Erdogan je pozvao sve da se uključe u rasprave i konsultacije u tom procesu.

Poruka Mitsotakisu: Ne izazivaj me

Predsjednik Turske Erdogan uputio je poruku grčkom premijeru Kyriakosu Mitsotakisu da bi trebao prestati s provokacijama.

- Ne izazivaj me, znaj svoje granice. Ako ne znaš, onda si ti pobjegao od stola. Uzdaš se u neke planine, a njih su pokrili snjegovi i nikakva ti korist od njih ne može doći. Mi smo kadri uvijek učiniti sve što je potrebno i ići do kraja u tome, zato ćeš dobro upoznati ljute Turke - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik komentirao je i situaciju na Kipru i poručio da svijet treba znati da Turska više neće dozvoliti da kiparski Turci budu žrtve nerješavanja krize koja na tom otoku traje pola stoljeća.

Jedino moguće rješenje na Kipru

- Vidi se šta ste uradili na Kipru. U šta se uzdate, navodno vam je neka pomoć trebala doći, zar se u to uzdate. Ako je tako, varate se. Neka dođe šta hoće i odakle hoće, znajte da je Turska čvrsto na nogama, da čvrsto stoji na zemlji i da zna šta i kada treba učiniti ono neophodno - poručio je Erdogan.

Ističući kako grčka strana već pola stoljeća nipodaštava tursku zajednicu na Kipru i uzrokuje bezizlaznost iz krize na tom otoku, Erdogan je kazao kako nema smisla ponovo govoriti o starim formulama rješenja, već kako je neophodno kiparskom pitanju pristupiti na način prikladan novoj eri i sa fokusom na rješenje.

- Iz posljednjih izjava sa grčke strane jasno vidimo da nije došlo ni do najmanje promjene u njihovom stavu nipodaštavanja kiparskih Turaka. Rješenje na bazi uspostave dvije države je ostalo jedino moguće na Kipru. Prihvatili vi to ili ne. Nema više priče o nekakvoj federaciji, pustite to više - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.